joi, aprilie 17, 2025

Au început Conferințele Club Feroviar. Proiectele majore din vestul țării și nu numai, prezentate la Oradea

La Oradea au început miercuri Conferințele Club Feroviar, ediția a 19-a. Timp de două zile, administratorii de infrastructură națională și operatorii de transport feroviar vor prezenta proiectele menite să formeze un spațiu de transport pe șine mai bine conectat și integrat în statele eurropene.
Evenimentul a fost deschis prin luarea de cuvânt a directorului general al societății Telecomunicații CFR, Mihai Barbu, care de altfel a și moderat această sesiune introductivă. El a subliniat faptul că Oradea este ”cel mai cochet oraș din România” și ”un exemplu de oraș administrat așa cum trebuie”. În context, Mihai Barbu a subliniat implicarea autorităților locale în dezvoltarea unui sistem de transport eficient în regiune, fiind menționat inclusiv rolul pe care l-a avut în acest sens actualul președinte interimar al României, Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea și fost președinte al Consiliului Județean Bihor.

Proiectele feroviare ale Primăriei Oradea și Consiliului Județean Bihor

Și pentru că tot au fost amintite autoritățile locale, următoarea luare de cuvânt i-a aparținut primarului municipiului Oradea, Florin Birta, care a spus că este primul eveniment de acest fel la care participă, dar că auzise de ele de la colegii săi de la Oradea Transport Local.
”Noi, ca municipalitate, am derulat tot felul de proiecte feroviare. Până în anul 2022 am fost singurul municipiu reședință de județ care după Revoluție a construit de la zero o nouă linie de tramvai. De asemenea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Ministerul Transporturilor avem în derulare proiectul major de introducere a sistemului de tram tren”, a spus Florin Birta.
Edilul a mai menționat și proiectul, deja funcțional, al terminalului intermodal pentru transportul de marfă și lucrările de modernizare a tronsonului de cale ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor.
La rândul lui, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Horia Abrudan, a menționat faptul că în județul din vestul țării există o serie de proiecte în ceea ce privește transportul în comun pe calea ferată, cu tramvaiul și cu alte mijloace de transport.
”Între Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea a existat întotdeauna o colaborare foarte bună pentru dezvoltarea regiunii”, a mai spus Abrudan.

Valentin Dorobanțu și Mircea Arnăutu despre proiectele majore de infrastructură din țară

Cum este vorba despre o conferință dedicată infrasructurii, din sesiunea de deschidere nu putea lipsi un reprezentant al administratorului infrastructurii feroviare din România. În luarea sa de cuvânt succintă, Valentin Dorobanțu, directorul general adjunct Tehnic al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, a subliniat faptul că în momentul de față în România sunt în derulare proiecte deosebite.
”Aștept propuneri, aștept critici, aștept o colaborare foarte bună cu autoritățile locale”, a spus Valentin Dorobanțu.
La proiectul de tram tren din Oradea s-a referit și Mircea Arnăutu, directorul Organismului Notificat Feroviar Român din cadrul AFER. ”Este un proiect curajos, pentru că generează provocări atât în ceea ce privește infrastructura – având în vedere că se utilizează două sisteme de alimentare, de 27.000 respectiv 650 de volți, cât și referitor la materialul rulant”. Acest sistem de tram tren a apărut prima oară în Germania, iar apoi s-a dezvoltat și în Franța și Italia, pentru ca acum să se pregătească introducerea lui și la Oradea.
În luarea sa de cuvânt, Arnăutu a mai evidențiat faptul că la nivel național se fac investiții extrem de importante în domeniul transportului pe calea ferată și cu metroul. ”Toată țara este un șantier”, a spus el.

Adrian Revnic: Proiectul de tram tren este plin de provocări

Încheierea sesiunii introductive de la Conferințele Club Feroviar 2025 a fost făcută de directorul general al Oradea Transport Local (OTL), Adrian Revnic. De altfel, el este cel care a anunțat pentru prima oraă proiectul de tram tren, la Conferințele Club Feroviar 2023.
De această dată, Revnic a subliniat faptul că proiectul de tram tren este unul extrem de dificil, extrem de complex și plin de provocări la nivel de infrastructură și de material rulant. ”Țara are nevoie de un sistem integrat și modern de transport”, a mai spus directorul OTL.

 

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole