marți, iunie 3, 2025

Au început Conferințele Club Feroviar. Când va circula cu călători noul tren Pesa

La Oradea au început miercuri Conferințele Club Feroviar, eveniment care aduce laolaltă principalii factorii de decizie din zona de operatorie și material rulant. În vestul țării a sosit și noul tren PESA, primul din lotul de 62 comandate de Autoritatea pentru Reformă feroviară și care, dacă toate etapele sunt parcurse la timp, va circula cu călători la finele acestui an.
Deschiderea evenimentului, la care participă reprezentanți ai autorităților locale și centrale, ai companiilor din industria feroviară, dar și ai sindicatelor din domeniu, a fost făcută de președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Mihai Barbu.
”Este conferința în care va fi prezentat primul tren din seria de 62 care vor fi livrate în România. Eu cred că noi, ARF, Ministerul Transporturilor, statul român, putem să achiziționăm cele mai performante trenuri pentru România, dar ele trebuie să circule cu o viteză mai mare, și de aceea proiectele de material rulant și cele de infrastructură trebuie corelate”, a spus Mihai Barbu.
El a precizat că este hotărât să facă reformă în sistemul feroviar românesc și că provocările au început încă de la preluarea mandatului. Președintele ARF a menționat că ușa sa este deschisă oricând pentru ”discuții corecte, calme și la obiect”.

Ionuț Săvoiu: Noul tren Pesa va circula cu călători la finele acestui an

La noul tren Pesa s-a referit, în luarea sa de cuvânt din deschiderea Conferinței de Operatorie și Material Rulant, și Ionuț Săvoiu, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor care, de mai bine de trei ani, asigură coordonarea sistemului feroviar.
El a menționat că în ultimii trei ani, ARF și-a făcut treaba și iată că acum a sosit și primul tren electric de la Pesa, pentru care urmează acum omologarea în vederea punerii sale în circulație cu călători. ”Partea administrativă ar trebui parcursă în timpul stabilit, dacă nu chiar mai devreme. Dacă aceste etape sunt parcurse în timpul stabilit, la sfârșitul acestui an ar trebui să vedem trenul în circulație”, a precizat Ionuț Săvoiu.
La rândul lui, primarul minicipiului Oradea, Florin Birta, a subliniat faptul că administrația locală a înțeles cât de importantă este dezvoltarea părții de transport feroviar urban, dar și a interconectării orașului cu zona metropolitană și cu județul Bihor. ”Transportul local sustenabil este foarte important”, a spus Birta, care a salutat prezența în sală a reprezentanților companiilor Astra Vagoane Călători, Siemens, Alstom și Pesa.

Președintele CJ Bihor, din familie de ceferiști

Intervenția președintelui Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a ajuns la inimile ceferiștilor. El a menționat că este foarte apropiat de sectorul feroviar, încă din copilărie, căci tatăl și fratele său au lucrat la CFR, iar el a făcut primele două clase de liceu la Liceul CFR.
În aceste condiții, de doi ani și jumătate de când este în conducerea CJ Bihor, mai întâi ca vicepreședinte, apoi ca președinte, s-a implicat activ în proiectul de tram-tren Oradea, în valoare de 274 de milioane de euro.
Proiectul viitorului tren metropolitan este menit să asigure conectivitatea municipiului Oradea cu Aeroportul Oradea, localitatea Sânmartin și stațiunile Băile 1 Mai și Felix, comuna Borș și comuna Sântandrei până în Cheresig. Investițiile vizează reabilitarea și electrificarea rețelelor de cale ferată și tramvai existente, urmând ca acestea din urmă să fie extinse cu linii cu un singur fir pentru vehicule de tip tram-tren, capabile să folosească atât sistemul de alimentare electrică feroviar, de 25.000 de volți, cât și pe cel de tramvai, de 600 de volți.
Pe lângă amenajarea de linii feroviare, stații, peroane și pasaje pietonale, proiectul mai include achiziția a opt tram-trenuri cu sistem hibrid de alimentare, atât de la rețeaua OTL, cât și de la baterii capabile să asigure o autonomie de 3 km, precum și a cinci vehicule de tip feroviar care să poată folosi și sistemul de alimentare al CFR, și pe cel al OTL.
Prima oară, proiectul de rețea tram-tren la Oradea a fost anunțat de directorul general al OTL, Adrian Revnic, la Conferințele Club Feroviar, în primăvara anului 2023. Studiul de fezabilitate a fost realizat de Baicons Impex SRL.

Prefectul Marcel Dragoș, apel pentru continuarea electrificării Cluj Napoca-Episcopia Bihor

Prefectul județului Bihor, Marcel Dragoș, a fost și el în prezidiul de deschidere a Conferințelor Club Feroviar de la Oradea.
El a subliniat faptul că administrațiile locală și județeană au înțeles că lucrurile nu pot evolua fără anumite reforme. ”Și iată că azi ne bucurăm de un oraș frumos și de un județ potent”, a spus prefectul. În același context, Marcel Dragoș a făcut apel la Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Căi Ferate CFR SA să se aplece cât mai mult asupra proiectului de modernizare și electrificare a liniei Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor.

Pesa a respectat termenul de livrare

În panelul de deschidere a participat, ca de altfel de fiecare dată în ultimii 20 de ani, Mircea Arnăutu, directorul Organismului Notificat Feroviar Român (ONFR) din cadrul Autorității Feroviare Române (AFER).
El a făcut o scurtă retrospectivă a ultimului an, în care în domeniul transportului feroviar lucrurile s-au mișcat cu repeziciune. În decembrie anul trecut a fost autorizat primul tren Alstom Coradia pentru CFR Călători și de atunci el se află în exploatare. Arnăutu a menționat și modernizarea materialului rulant – locomotive și vagoane – al CFR Călători cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, care a reprezentat ”un colac de salvare pentru industria reparatoare”. Este vorba de 55 de locomotive electrice ce trebuie modernizate, conversia a 20 de locomotive diesel hidraulice în locomotive pe baterii, modernizarea a 139 de vagoane clasă, de dormit, cușetă, restaurant și bistro. Potrivit lui Arnăutu, acet proiect a trecut cu mult de jumătate.
În ceea ce privește noul tren Pesa, directorul ONFR a apreciat faptul că producătorul polonez a respectat termenul de livrare. ”Este pentru prima dată când se respectă un termen”, a spus el. Mircea Arnăutu a precizat că, după prezentarea sa la Conferința de Operatorie și Material Rulant a Club Feroviar, rama electrică produsă în Polonia va fi dusă la inelul de testări feroviare de la Făurei, pentru a fi supus testelor programate.

Parcul de tramvaie din Oradea va crește semnificativ

Intervenția directorul general al Oradea Transport Local, Adrian Revnic, în deschiderea evenimentului a fost una scurtă, dar concentrată, am putea spune.
El a ținut să menționeze că Astra Vagoane Călători este principalul furnizor de material rulant pentru societatea pe care o conduce. Astfel, după București, care a cumpărat deja 100 de tramvaie Imperio de la producătorul arădean, Oradea va avea în scurt timp cea mai importantă flotă de vehicule produse la Arad, și anume 46 de unități. Ținând cont de diferența de mărime între București și Oradea, numărul va fi impresionant.
În finalul luării sale de cuvânt, Adrian Revnic a făcut și o scurtă referire la proiectul de tram-tren Oradea și a salutat, în context, prelungirea PNRR cu încă 18 luni. Astfel, până în anul 2029 vor fi finalizate toate lucrările, inclusiv achiziția de material rulant care va circula pe noua infrastructură.

Noul tren Pesa, în cifre

Valoarea contractului pentru cele 62 de trenuri Pesa este de 561 de milioane de euro. Rama electrică are climatizare, conexiune Wi-Fi, o zonă pentru călători cu dizabilități și pentru cei care vin cu bicicleta. Numerele locurilor pe scaune sunt în relief, astfel că pot fi citite și de nevăzători.
Potrivit reprezentanților producătorului polonez, până la sfârșitul anului, cel puțin 12 trenuri poloneze vor fi livrate în România. Trenul are trei vagoane, 238 de locuri pe scaune și 227 în picioare și poate atinge o viteză de 160 km/oră.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole