miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

Conferințele Club Feroviar 2023. Ionuț Săvoiu: angajare record de fonduri pentru calea ferată

În această perioadă este o angajare record de fonduri europene nerambursabile pentru transportul feroviar, a declarat Ionuț Săvoiu, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor responsabil cu acest domeniu. Declarația a fost făcută la Conferințele Club Feroviar 2023, eveniment care a început luni la Poiana Brașov. 
Secretarul de stat a precizat că săptămâna trecută a avut loc primul comitet de monitorizare din cadrul Programului Transport. Cu acest prilej, centralizarea făcută a evidențiat faptul că alocările pentru sectorul transportului pe calea ferată sunt semnificative.
Astfel, fondurile europene nerambursabile (cu tot cu cofinanțarea aferentă de la bugetul de stat) alocate se ridică la valoare de 2,7 miliarde de euro. O sumă de 294 milioane de euro este alocată pentru creșterea atractivității transportului feroviar de călători. Alți 647 milioane de euro sunt destinați mobilității sustenabile în nodurile urbane.
Ionuț Săvoiu a mai amintit că a fost amendată legislația pentru a intensifica colaborarea dintre autoritățile locale și compania de infrastructură feroviară CNCF CFR SA.
Carmen Filipescu, ex-președinte al Comitetului Internațional de Transport Feroviar (CIT) şi fost director general adjunct la CFR Călători a ținut să puncteze câteva dintre realizările din ultima perioadă din domeniul feroviar. Ea a menționat în acest sens contractele de servicii publice încheiate pe 10 ani cu operatorii de transport feroviar de călători, achizițiile de material rulant aflate în curs de derulare la Autoritatea pentru Reformă Feroviară și licitația pentru modernizarea a 55 de locomotive ale SNTFC CFR Călători.
La rândul lui, directorul general al Telecomunicații CFR SA, Mihai Barbu, care este și președintele Consiliului de Administrație al Metrorex, a ținut să sublinieze faptul că interconectarea dintre operatori, producători și autorități este întotdeauna benefică.

Viceprimarul Brașovului mizează pe transportul feroviar metropolitan

De la deschiderea evenimentului Conferințele Club Feroviar 2022 nu puteau lipsi nici reprezentanții Primăriei Brașov și ai Regiei Autonome de Transport Brașov.
Viceprimarul Brașovului Flavia Boghiu a menționat candidatura pe care acest oraș a depus-o pentru a deveni Capitală Verde Europeană. În acest context, ea a precizat că studiul de fezabilitate pentru transportul feroviar metropolitan a fost finalizat, iar pe cele șase rute vor circula 22 de unități de material rulant (rame). ”Viitorul pentru mobilitatea în Brașov trebuie neapărat să includă transportul feroviar”, a mai spus Flavia Boghiu.

Conferințele Club Feroviar 2023. Posibilă integrare tarifară RATBV-CFR Călători-STB

Directorul general al Regiei Autonome de Transport Brașov, Marian Geman, s-a mândrit cu faptul că în acest moment orașul are cea mai mare flotă de autobuze electrice din țară – 72 de unități. ”Avem în obiectiv cumpărarea altor 70 de autobuze electrice”, a precizat el.
Potrivit directorului, cea mai dificilă provocare (dar nu imposibil de depășit) va fi integrarea tarifară cu transportul feroviar de călători. El a mărturisit că își dorește ca într-un viitor apropiat să poți cumpăra de la o casierie a RATBV un bilet care să includă transportul cu autobuzul în Brașov, călătoria cu trenul până la București și biletul STB în Capitală.

Ultimele Articole