luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Conferință de presă online pe tema cerealelor ucrainene

Întâlnirea la nivel înalt de la Galați va fi urmată la ora 15.30 de o conferință de presă.

Începând cu ora 15.30 va avea loc o conferință de presă de la Galați, după întâlnirea dintre oficialii din România, SUA, UE, Ucraina și Republica Moldova. Declarațiile vor fi susținute de către următorii demnitari:
– ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu
– coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien
– reprezentanta DG Move (Comisia Europeană), Magda Kopczynska
– viceprim-ministrul ucrainean, Oleksandr Kubrakov
– ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea

Declarațiile de presă vor putea fi urmărite aici.

Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României discută, vineri, la Galaţi, despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, care transmite susţinerea pentru „asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene”. Vizita presupune și analiza situației din portul Galați.

La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE – Ucraina vor participa ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O’Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska – director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea, informează Agerpres.ro.

Întâlnirea are loc în contextul în care în pofida lucrărilor de modernizare ale Portului Galați de anul trecut nu există posibilitatea exportului fluent de cereale ucrainene. Surse consultate de către Club Feroviar au explicat că din cei patru kilometri de cale ferată modernizată spre Portul Galați sunt utili, cel puțin deocamdată, câțiva kilometri doar, spre un terminal intermodal învecinat de unde pleacă produse cerealiere și industriale ucrainene. Lucrările de modernizare sunt însă bine venite. Apoi, cât privește expedițiile propriu-zise de cereale din port pe barje, acestea se ridică la nivelul a doar câteva trenuri, de la pornirea operațiunilor. Cauza ar fi capacitățile fluviale scăzute de transport al cerealelor pe Dunăre, precum barjele. Aglomerație importantă poate fi întâlnită și în portul Constanța, unde trenurile ce aduc cereale sunt obligate să aștepte zile întregi la transbordarea mărfurilor în nave de transport.

Ultimele Articole