marți, iunie 3, 2025

Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024. La înălțime, în inima căilor ferate române

Se apropie cu pași repezi Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024, care va avea loc la Poiana Brașov săptămâna viitoare, miercuri și joi, 20-21 martie. Crema industriei de profil va fi la înălțime și la propriu (1.020 de metri), și la figurat, datorită profesionalismului.

Brașovul poate fi considerat a fi inima, punctul central al rețelei feroviare românești. Aici se întâlnesc trei magistrale feroviare (200, 300 și 400) și două secții de circulație feroviară (203 și 403). Un loc cum nu se poate mai nimerit pentru a aborda problemele legate de infrastructura de transport pe calea ferată din România.

În deschiderea evenimentului, vor vorbi de la tribuna sălii de conferințe a Hotelului Alpin din Poiana Brașov Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, responsabil cu coordonarea sectorului feroviar, Mihai Barbu, directorul general al Telecomunicații CFR SA și totodată președintele Consiliului de Administrație al Metrorex, Daniel Istrate, directorul general al STB SA, și, bineînțeles, un reprezentant al gazdelor, mai exact al Primăriei Municipiului Brașov.

Stadiul proiectelor de infrastructură feroviară, analizat în Panelul 1

Odată ce va fi auzit fluierul de pe peron, iar steagul galben va fi fluturat din ușa vagonului, conferința se va pune în mișcare, iar prima zi va fi structurată pe două paneluri.

Primul panel are titlul ”Perspectiva pieței globale asupra infrastructurii feroviare 2024-2032 – Provocări, tendințe și oportunități de creștere pentru jucătorii din industrie”. Și pentru că tot făceam referire mai devreme la profesionalism, niciun alt cuvânt nu poate fi mai potrivit pentru moderatoarea panelului. Este vorba de Carmen Filipescu, un specialist care și-a construit întreaga carieră în domeniul transportului feroviar de călători.

Vor fi abordate teme din cele mai diverse, cum ar fi: planificare, proiectare, (re)construcție, modernizare și gestionare; modelarea informațiilor despre clădirile feroviare; inovare și durabilitate; monitorizare, modelare, evaluare a stării, optimizare și întreținere; interoperabilitate și interconectivitate, stadiul și finanțarea proiectelor de infrastructură feroviară, rolul infrastructurii feroviare în creșterea cotei de piață a transportului feroviar („shift2rail”); asigurarea intermodalității și multimodalității.

Vorbitori vor fi următorii:

Mihai Barbu, director general – Telecomunicații CFR

Matthias Klug, director general – Sealable Solutions GmbH

Mihai Frumosu, expert senior pe Transporturi – Banca Europeană de Investiţii

András Ekés, director general – Mobilissimus Ltd.

Mircea-Cristian Arnăutu, director – ONFR – AFER

Sebastian Dan, expert în vehicule rutiere – CTP Cluj

Christian Macedonschi, președinte – Smart City Brașov.

Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024. Panelul 2, despre siguranță feroviară și echipamente de protecție

Panelul 2 de la Conferința de Infrastructură Club Feroviar 2024, este intitulat ”Securitate și sustenabilitate în infrastructura feroviară: abordări inovatoare pentru un viitor sigur”.

Moderatorul panelului va fi prof.dr.ing. Gabriel Popa, prodecan al Facultății de Transporturi de la Universitatea Politehnica București, care este totodată și președintele Consiliului de Administrație al CFR Călători și membru în CA al Metrorex. Temele abordate vor viza: menținerea unor standarde ridicate și armonizarea cerințelor de siguranță la nivelul UE; diferitele norme naționale de siguranță, care reprezintă un obstacol major pentru companiile feroviare; trecerile la nivel cu calea ferată; asigurarea siguranței călătorilor în trenuri și gări, precum și a terților la treceri la nivel; identificarea riscurilor; alegerea corectă a echipamentului de protecție.

Vorbitori vor fi următorii:

Francesco Mannara, co-fondator – IVM

Petru Bogdan, director general – ASFR

Laurențiu Dumitru, director general – AGIFER

Adrian Costea, director de Vânzări – Alvirom

Daniel Doman, director Departament Întreținere și Reparații Infrastructură – STB SA

dr.ing. Ioan Buciuman, consultant – Club Feroviar.

Vizite tehnice la Gara Brașov și pe șantierul de modernizare a căii ferate Brașov-Sighișoara

Ziua a doua a evenimentului, joi, 21 martie, va fi dedicată vizitelor tehnice. Prima oprire va fi la Gara Brașov, unde compania Agrisorg va face o prezentare de echipamente de mică mecanizare pentru întreținerea căilor ferate și echipamente pentru realizarea conexiunilor electrice.

Va urma apoi o vizită la Racoș, pe șantierul de modernizare a tronsonului de cale ferată Brașov- Sighișoara. Recent, compania elenă Aktor, membră a asocierii RailWorks, a început forarea celor două tuneluri de la Ormeniș de pe Magistrala 300, între Brașov și Sighișoara. În paralel cu punerea în funcțiune a celor două TBM, secretarul de stat Ionuț Săvoiu s-a declarat mulțumit și de stadiul celorlalte lucrări de pe Brașov-Sighișoara: „Lucrările în paralel sunt într-un stadiu destul de avansat. Între Sighișoara și Brașov s-a lucrat la modernizarea liniei. Au fost realizate noile poduri, mai sunt niște pasarele de realizat, chiar una la Bod”.

Club Feroviar, la munte și la mare

Nu suntem Brigada Diverse, iar Toma Caragiu nu mai e de mult printre noi, dar anul acesta Conferințele Club Feroviar se vor desfășura la munte și la mare.

După sesiunea de la munte, Conferința de Infrastructură de la Poiana Brașov, vă așteptăm la malul mării în luna mai. În perioada 22-23 mai, la Constanța va avea loc Conferința de Operatorie Feroviară și Material Rulant a Club Feroviar.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole