Conexiunea feroviara Spania-Portugalia, finalizata in 2021

Linia de transport feroviar de marfa face legatura intre orasul Salamanca (Spania) si Portul Aveiro (Portugalia) iar termenul estimat pentru finalizare este 2021. Anuntul a fost facut de catre Prim-Ministrul spaniol, Mariano Rajoy si omologul sau portughez, António Costa.

Pentru acest proiect guvernul de la Lisabona va investi suma de 375 milioane de euro in timp ce pentru sectiunea spaniola, din noua linie feroviara, guvernul madrilen acorda suma de 68 de milioane de euro.

Porturile maritime portugheze Aveiro si Leixões, situate in vecinatatea hub-ului industrial Porto constituie terminale logistice de export ideale pentru regiunea spaniola Castilla si León, aceasta la randul ei cuprizand o serie se orase industiale importante, in apropiere de Salamanca.

Traficul mediu de containere in Portul Leixões este de 600.000 TEU. Portul Aveiro are un trafic mediu de 2,3 milioane de tone de marfuri in vrac. In partea nordica, Centrul Logistic din Salamanca este esential pentru consolidarea exporturilor din regiunea spaniola. Uniunea Europeana considera calea ferata intre Aveiro si Salamanca de importanta strategica pentru Coridorul Atlantic din Peninsula Iberica.

Conexiunea feroviara face parte dintr-un proiect, pe termen lung, de dezvoltare a legaturilor feroviare intre orasele spaniole Vigo, un important centru de productie in regiunea spaniola Galicia, Salamanca, Badajoz, cel mai important oras al regiunii Extremadura si porturile Aveiro si Leixões, din Portugalia. Vigo si Porto sunt punctele extreme ale unei axe industriale intre nordul Portugaliei si Galicia, in timp ce Extremadura este o regiune care exporta volume mari din sectorul primar catre Uniunea Europeana.

Alte stiri