joi, februarie 22, 2024
spot_img

Condamnatul fugar din dosarul Mită la CFR a fost depistat în Turcia. Se cere extrădarea lui

Ionuț Costea, condamnat la șase ani de închisoare în dosarul Mită la CFR, a fost localizat în Turcia, iar autoritățile române cer extrădarea lui.

dosarul Mită la CFRFostul președinte al Eximbank, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la șase ani de detenție în dosarul șpăgilor pentru reabilitarea căii ferate București-Constanța, el a fost a fost depistat în Turcia, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Instanța de executare, Tribunalul București, a solicitat Ministerului Justiției să ceară extrădarea acestuia. ”În temeiul art. (…) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului Costea Mircea-Ionuț în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 26 din data de 26.05.2023, emis în baza sentinţei penale nr. 127 din data de 24.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2987/1/2019, definitivă prin decizia penală nr. 48 din 26.05.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În temeiul art. (…) din Legea nr. 302/2004, republicată, prezenta încheiere (…) se va comunica Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară. În temeiul art. (…), cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror”, se arată într-o decizie a Tribunalului București de vineri, 26 ianuarie 2024.Foști demnitari, condamnați în dosarul Mită la CFR

Pe 26 mai 2023, Ionuț Mircea Costea a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru șpăgile referitoare la reabilitarea căii ferate Cernavodă-Constanța, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Costea a fost dat în urmărire internațională. El s-ar afla în Turcia și ar fi bolnav de cancer, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare.

Șpaga primită de oficialii români de la compania austriacă Swietelsky se ridică la aproape 20 de milioane de euro. ”Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, arăta DNA într-un comunicat de presă din 2019, fapt care ulterior a fost confirmat de instanță.

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv la șapte ani și patru luni de închisoare în acest dosar. Instanța a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană).

Iată condamnările pronunțate de instanță pentru cei învinuiți în acest dosar:

– Sebastian Vlădescu (condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență) e condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită. Pentru trafic de influență încetează procesul penal pe motiv că faptele s-au prescris.

– Ionuț Costea (condamnat în primă instanță la 7 ani de închisoare pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită) e condamnat definitiv la 6 ani de închisoare. Pentru trafic de influență încetează procesul penal pe motiv că faptele s-au prescris.

– Mihaela Mititelu – încetează procesul penal pentru trafic de influență pe motiv că faptele s-au prescris;

– Constantin Dascălu – încetează procesul penal pentru luare de mită pe motiv că faptele s-au prescris.

– Cristian Boureanu (condamnat în primă instanță la 4 ani și 3 luni de închisoare pentru trafic de influență, la care s-a adăugat și pedeapsa de 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare primită pentru ultraj în alt dosar.

Ultimele Articole