spot_img
duminică, februarie 5, 2023
spot_img

Cătălin Drulă anunță concedieri la metrou. ”Organigrama e destul de împănată, cu posturi un pic inutile”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că organigrama Metrorex e destul de împănată, cu posturi „un pic inutile”, dar că acum se lucrează la o nouă organigramă şi vor urma concedieri la metrou.

concedieri la metrou Cătălin Drulă promovează vaccinarea

”La Metrorex se lucrează la o organigramă, din câte înţeleg, am mai spus asta, nu eu conduc Metrorexul, am găsit un director general care şi-a făcut o treabă foarte bună acolo, au un Consiliu de Administraţie profesionist cu oameni aduşi din industrie, cu experienţă şi ei lucrează la asta. Îmi spun că organigrama e destul de împănată, cu posturi un pic inutile. A fost un loc bun unde să te angajezi”, a declarat Cătălin Drulă la postul public de televiziune.

La întrebarea dacă vor exista restructurări de posturi și dacă vor concedieri de personal, ministrul a răspuns afirmativ. ”Răspunsul ar fi da, pentru restructurarea şi optimizarea acestor companii”, a spus Cătălin Drulă.

Sindicaliștii se pregătesc de grevă dacă vor fi concedieri la metrou

În aprilie, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, a avertizat că se va declanșa o grevă la metrou, cu respectarea tuturor prevederilor legale, dacă administrația va recurge la concedieri sau la reduceri salariale.

El a criticat intenția administrației de a face concedieri, în condițiile în care Metrorex are deja un deficit de personal de peste 1.000 de oameni, după ce, în luna septembrie a anului trecut, a fost pusă în funcțiune Magistrala 5: ”1.700 de disponibilizări, în condițiile în care noi așteptăm de peste cinci ani să dăm în exploatare Magistrala 5. Și avem nevoie de 1.000 de locuri de muncă. Și dumnealor, în necunoștință de cauză, spun că vor să dea afară 1.700 de oameni”.

Ion Rădoi a precizat atunci în ce condiții se poate ajunge la grevă la metroul bucureștean: ”Dacă vor fi dați oameni afară sau li se vor tăia salariile va fi grevă. Evident, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Vorbesc aici de Legea Dialogului social, Legea 62, care este o lege organică, nu o lege ordinară”.

Salariile angajaților Metrorex

În februarie, HotNews a scris că directorii mari din Metrorex și unii șefi de serviciu câștigă în fiecare lună între 10.000 și 12.000 de lei net, iar cel mai mare salariu în mână din companie este de aproape 15.000 de lei.

Din 5.678 de persoane salariate de la Metrorex, 4.533 (80%) au salariu net, în mână, de peste 5.000 de lei, iar aproape 1.478 (26%) de persoane iau în mână peste 7.260 de lei (circa 1.500 de euro). Directorii mari și mai mulți șefi de serviciu au salarii nete de peste 10-11.000 de lei, cel mai mare salariu fiind de 14.641 de lei pentru un post de șef serviciu. Directorii au un salariu în mână de 12.945 de lei.

Conform aceluiași document, toți angajații primesc un „spor de tunel” de circa 20%, agreat prin contractul colectiv de muncă. Alte posturi de șef de serviciu au salarii nete de circa 10.000 de lei, iar mulți șefi de birou primesc în mână peste 8.500 de lei. (A.B.)

Ultimele Articole