spot_img
duminică, noiembrie 27, 2022
spot_img

BREAKING Cătălin Drulă anunță concedieri la Metrorex și un nou Consiliu de Administrație

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat joi după amiază că vor avea loc concedieri la Metrorex dacă nu se reduc salariile. Or, salariile nu pot fi reduse, din punct de vedere legal, fără consimțământul angajatului. Cătălin Drulă a făcut publică o parte din concluziile raportului Corpului de Control al ministerului referitor la situația de la societatea de transport subteran. Totodată, a fost anunțat și un nou Consiliu de Administrație al societății.

Adrian Bărbulescu

concedieri la Metrorex Cătălin Drulă despre Metrorex

Într-o postare pe contul său de Facebook, ministrul anunță că a semnat raportul în cursul zilei de joi, iar la începutul săptămânii viitoare sinteza lui va fi publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Cătălin Drulă spune că negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut. ”Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă (legea menționată nu interzice organizarea de negocieri, ci stipulează că, dacă acest lucru nu este posibil, se vor prelungi automat contractele – n.red.). Cu toate acestea, Consiliul de Administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei”, se arată în postarea ministrului.

Atacuri la adresa fostei conduceri și amenințări cu concedieri la Metrorex

Cu toate că nu-l nominalizează, el continuă atacurile la adresa fostului director general Gabriel Mocanu și susține că în negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ”ceea ce a permis manipularea de cifre în așa fel încât creșterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri și cheltuieli”. Potrivit ministrului, statul nu va acoperi diferența de cheltuieli din 2021.

Apoi, Cătălin Drulă menționează că vor avea loc concedieri la Metrorex: ”Dacă Metrorex nu va prezenta un buget pentru anul acesta cu cheltuielile salariale la nivelul bugetului aprobat în 2020, atunci acesta nu va fi avizat. Raportul Corpului de Control spune că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul”.

Majorarea salarială a fost înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă București și este, astfel, literă de lege. Cum, potrivit legilor în vigoare în România, salariile nu pot fi reduse fără acordul angajatului, rămâne o singură variantă: concedieri la Metrorex.

Cătălin Drulă va sesiza Curtea de Conturi în legătură cu ”sporul de metrou”

Un alt aspect asupra căruia a comentat ministrul este ”sporul de metrou” prevăzut în contractul colectiv de muncă de la Metrorex. Acesta, în cuantum de 20-40%, este aplicat abuziv, conform Corpului de Control, pentru că de el beneficiază toți angajații, nu doar cei care „lucrează în condiții deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”.

Cătălin Drulă spune că va sesiza Curtea de Conturi pentru a determina valoarea prejudiciului și persoanele responsabile.

Atacuri la adresa sindicatului condus de Ion Rădoi

Ministrul și-a continuat atacurile la adresa Unitatea – Sindicatul Liber Metrou și a liderului acestuia, Ion Rădoi.

El a anunțat că va anula ”cât de repede” un ordin de ministru din 2014, care face obligatorie participarea sindicatului la ședințele Consiliului de Administrație, act despre care spune că este în contradicție cu Legea Dialogului Social.

Potrivit ministrului Transporturilor, contractul cu firma sindicatului, SINDOMET SERVCOM SRL, care prevede decontarea a 99% din valoarea zilelor de recuperare a capacității de muncă pentru angajați în centrele de cazare ale sindicatului, a fost încheiat „cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile sectoriale”. Astfel, între 2018 și 2020, Metrorex a finanțat sindicatul condus de Ion Rădoi cu 10,4 milioane de lei în cadrul acestui contract.

Cătălin Drulă a repus pe tapet și contractul pentru valorificarea spațiilor comerciale de la metrou, despre care spune că ”este o gaură neagră în veniturile Metrorex”. ”Acest contract (expirat din 2018 – n.red.) face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spațiile comerciale. Mai mult, toate spațiile comerciale construite după 2010 nu au aviz ISU. Unele îngreunează accesul la hidranți, altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgență. Nici măcar nu e prima dată când se constată aceste deficiențe, dar ele nu au fost remediate”, arată ministrul.

Un alt contract amintit de Cătălin Drulă este cel încheiat cu firma sindicatului pentru spațiile publicitare: ”A expirat în 2019, dar SINDOMET SERVCOM SRL refuză să predea toate spațiile și emite facturi liniștită pentru ele. Și de aici trebuie să dispară acțiunea de tip cartel”.

CITEȘTE și Afirmațiile lui Cătălin Drulă despre Metrorex, demontate punct cu punct. Pe partea economică

Un nou Consiliu de Administrație la Metrorex

În finalul postării, ministrul anunță că a numit un nou Consiliu de Administrație la Metrorex. ”Toți membrii au experiență de top management și sunt complet independenți față de sindicat. Echipa are mandat clar și întreaga mea susținere pentru eficientizarea și restructurarea companiei”, spune el.

Iată componența noului Consiliu de Administrație:

Ștefan PARASCHIV – A fost între 2017 și 2020 președinte al CA Romaero. Are o experiență de 15 ani în strategii de afaceri, leadership și managementul vânzărilor, pentru companii din țară și din străinătate. Absolvent de ASE, are studii perfecționate în străinătate.

Mihnea JIDA – avocat, membru al Baroului București din 2012. Are studii și stagii de pregătire în străinătate – în Elveția și la Paris. Absolvent al Facultății de Drept a Universității București.

Răzvan Andrei TERECOASĂ – experiență de peste 12 ani în domeniul bancar (BCR, Eximbank, Bancpost, Citibank). Absolvent de ASE.

Adrian Gabriel DUMITRIU – CFO Chimcomplex, CFO Alstom, CEO Electroputere. A studiat la ASE, și-a perfecționat studiile la Paris, cu un masterat (EMBA) la Conservatoire National des Arts et Métiers.

Mihaela URZICĂ – director de strategie la OMV Petrom. Timp de 4 ani, a fost finance manager pentru OMV, în mai multe țări din Africa de Nord. Anterior, a lucrat la Petrom și Toyota România ca manager de proiect, consultant, respectiv finance manager.

Noii membri ai CA, independenți față de sindicat, dar nu și independenți politic

Ministrul nu menționează însă că noii membri ai CA sunt și independenți politic. Și asta, pur și simplu pentru că nu sunt.

Bunăoară, Mihnea-Mihail Jida este membru USR-PLUS, formațiune din care face parte și ministrul Cătălin Drulă, și a candidat din partea acestui partid la alegerile parlamentare de anul trecut.

Ultimele Articole