Câteva ore după ce Patronatele operatorilor feroviari au acuzat că CFR Marfă e o gaură neagră la buget ce se va transforma într-o altă gaură financiară, și anume Carpatica Feroviar, operatorul național de transport feroviar de marfă a remis un comunicat de presă în care respinge acuzele privind existența unor datorii curente neplătite, în afara cadrului stabilit de concordatul societății.
Redăm comunicatul:
„În conformitate cu angajamentul de a asigura transparența în comunicarea cu mass-media și cu partenerii săi, CFR Marfă consideră important să prezinte principalele rezultate ale activității sale din anul 2024, precum și din perioada 2022-2023, pentru a oferi o imagine clară și completă a evoluției companiei:
- În ultimii 3 ani, CFR Marfă a reușit să își îmbunătățească performanțele financiare, dovedind că este un partener de încredere atât în relația cu clienții, dar și cu furnizorii săi, cu un comportament concurențial real. Acest fapt este susținut de rezultatele pozitive obținute în perioada 2022-2024.
Principalii indicatori economici reflectă aceste aspecte, astfel:
- cota de piață a societății a evoluat de la 21,56% (anul 2020) la 19,55% (în anul 2021) până la 31,2% (în anul 2023) si 28,2% pentru primele 9 luni ale anului 2024, conform ultimelor date statistice disponibile.
- performanțele financiare au înregistrat o creștere constantă în perioada analizată: cifra de afaceri a crescut cu 34% în anul 2022 față de anul 2021, respectiv cu 12,9% în 2023 față de anul 2022. Evoluția pozitivă a cifrei de afaceri a continuat în primul semestru al anului 2024, și rămâne la un nivel acceptabil în semestrul 2 al anului 2024, în concordanță cu evoluția în scădere a pieței de transport feroviar.
- în perioada 2022-2024 CFR Marfă a raportat indicatorul financiar EBITDA pozitiv (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – indicator care indică profitul înainte de a scădea impozitul pe profit, dobânzile și amortizarea), astfel: 134 mil. lei în anul 2022, 110 mil. lei în anul 2023, respectiv 6,8 mil. în anul 2024.
- CFR Marfă practică un model de afaceri corect pe piață și respectă în totalitate legislația privind dumpingul (vânzarea produselor sub prețul de producție pentru a elimina concurența). Compania își propune să obțină profit prin stabilirea unor tarife de transport competitive, care asigură sustenabilitatea financiară, fapt demonstrat prin performanțele economice constante din ultimii trei ani (indicatorul EBITDA înregistrat în această perioada susține acest fapt).
- CFR Marfă este al doilea mare jucător pe piața transporturilor feroviare de marfă din România, deținând aproximativ 30% din piață. Compania deține în portofoliu clienți importanți din industrie și asigură prin activitatea sa lanțurile de aprovizionare ale unor sectoare economice critice: industrie minieră, petrolieră, constructoare de mașini, cereale.
- De asemenea, dorim să menționăm faptul că CFR Marfă efectuează plata facturilor curente la termen către toti furnizorii, inclusiv către CFR SA și SC Electrificare CFR SA, plătește drepturile salariale fără întârziere și respectă cu rigurozitate planul de eșalonare a datoriilor istorice.
În concluzie, CFR Marfă își reafirmă angajamentul de a opera într-un mod responsabil și eficient, respectând principiile concurenței corecte și transparenței, într-un mediu concurențial echitabil pentru toti operatorii feroviari.