spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Componente feroviare date la fier vechi. Aproape 6 km de cale ferată și 61 de macazuri

Aproape 6 km de cale ferată, 61 de macazuri și alte componente feroviare de la regionalele Craiova, Cluj și Iași vor fi casate și vândute la fier vechi.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor bunuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii şi în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.“ – S.A. – Sucursalele Regionale CF Craiova, Cluj și Iași, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării, după caz.

În total, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar pe baza anexei la proiectul de act normativ, este vorba de 5,938 km de cale ferată și 61 de aparate de cale.

Pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Craiova  există bunuri care aparţin domeniului public al statului, propuse de către sucursală pentru disponibilizare din cauza faptului că nu mai prezintă utilitate și nu se mai poate face circulație în condiții de siguranță, unele linii fiind închise sau casate. Bunurile în cauză fac parte din categoria Linii ferate de circulaţie și aparate de cale interoperabile și sunt din stațiile: Vlăduleni, Romula, Țânțăreni, Valea Sadului, Golenți, Filiași.

La Regionala CF Cluj există bunuri care aparţin domeniului public al statului, propuse de către sucursală pentru disponibilizare din cauza măsurilor de reorganizare prin desființarea unor subunități, diminuării activității de manevră și de circulație, nu mai prezintă utilitate funcțională în exploatare menținerea fiind costisitoare din punct de vedere tehnic și economic și a uzurii fizice și morale. Bunurile în cauză fac parte din categoriile Triajul de rețea Dej Triaj, interoperabile, Linii ferate de circulaţie şi aparate de cale, interoperabile şi neinteroperabile și Instalaţii fixe de siguranţă şi de conducere operativă a circulaţiei feroviare interoperabile şi neinteroperabile. Este vorba de linii de cale ferată, aparate de cale, treceri la nivel, bariere, grupuri electrogene, instalații și părți componente ale acestora aferente unor stații CF de pe secțiile de circulație Deda-Satu Mare, Războieni-Episcopia Bihor, Arad-Oradea, Jibou-Carei, Salva-Sighetu Marmației, Oradea Est-Vașcău, Holod-Vașcău, Ilva Mică-Rodna Veche, Apahida-Beclean pe Someș, Dobrești-Rogoz.

Componente feroviare date la fier vechi la Regionala Iași

Pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Iași există bunuri care aparţin domeniului public al statului și au fost propuse de către sucursală pentru disponibilizare din cauză că nu mai prezintă utilitate în exploatare, motivată de modificarea dispozitivului de linii și dezafectării de pe teren a acesteia, respectiv închiderea circulației trenurilor pe sectia pe care se află amplasate, diminuarea vizibilității și traseului liniei în curbă.

Bunurile în cauză fac parte din categoria Linii ferate de circulaţie și aparate de cale interoperabile și neinteroperabile şi reprezintă trei treceri la nivel și patru linii de cale ferată, aflate în stațiile Cosna și Dumbrava, respectiv secțiile de circulație Vama-Moldovița și Pojorâta-Fundu Moldovei.

Ultimele Articole