spot_img
marți, martie 28, 2023
spot_img

Tunul secolului la CFR SA. Complexul Astoria Snagov a dispărut pe mâna lui Grindeanu

Complexul Astoria Snagov, cândva cununa de mărgăritar a CFR, a fost înstrăinat pe o sumă ridicolă cu complicitatea directorului general Ion Simu-Alexandru, protejatul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Terenul, care valorează sute de milioane de euro, a ajuns în ”ograda” unui fost director de la corpul de control al ANAF din vremea lui Sorin Blejnar.

Complexul Astoria Snagov Ion Simu-Alexandru ce avere are Sorin Grindeanu Cătălin Drulă despre MetrorexDevalizarea patrimoniului căii ferate a ajuns la un nivel la care nici nu au visat Miron Mitrea și Mihail Necolaiciuc. Acum, cei doi par mici copii în comparație cu ”duetul” Sorin Grindeanu – Ion Simu Alexandru.

Clădirile de la Complexul Astoria Snagov, înstrăinate de lichidatorul SFT

Complexul Astoria SnagovClădirile aferente complexului de la Snagov au fost înstrăinate anul trecut de către lichidatorul Societății Feroviare de Turism (SFT), aflată în faliment.

Clădirile, în care fostul director general al CFR SA Mihai Necolaiciuc a investit sume exorbitante, de milioane de euro, au ajuns în proprietatea SFT la înființarea acesteia, în 2003, deoarece compania de infrastructură nu avea în obiectul de activitate un asemenea tip de activitate. Ceea ce a urmat este arhicunoscut, și anume insolvența și apoi falimentul SFT, însă nu acest lucru face obiectul prezentului articol.

”Tunul”, dat la nici o lună de la numirea lui Ion Simu-Alexandru

Ceea ce este însă și mai revoltător s-a petrecut chiar în acest an, prin decizia directorului general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu-Alexandru, numit în funcție de ministrul Sorin Grindeanu înainte de Crăciun. Acestuia i s-a acordat apoi un nou mandat de director interimar, printr-o succesiune abracadabrantă de numiri în funcție despre care a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

Complexul Astoria Snagov”Tunul” a fost dat pe 13 ianuarie 2022, la nici o lună de la prima numire a lui Ion Simu-Alexandru în funcția de director general al CNCF CFR SA (17 decembrie 2021), de către ministrul Sorin Grindeanu.

La acea dată, lichidatorul a intabulat la Cadastru pe 99 de ani tot terenul aferent complexului de la Snagov, nu doar cel pe care se aflau clădirile, în favoarea firmei care le cumpărase pe acestea din urmă cu suma derizorie de aproximativ 50.000 de euro. Preț de garsonieră în Rahova! Terenul aferent construcțiilor înstrăinate are o suprafață de 28.658 mp, în vreme ce toată suprafața complexului este de 205.146,55 mp, deci de peste șapte ori mai mare.

Terenul de peste 20 de hectare are o mare deschidere către Lacul Snagov, iar în zonă metrul pătrat se vinde cu sume de peste 1.000 de euro. Dacă facem calculul, rezultă un prejudiciu în dauna statului român de sute de milioane de euro. Puiu Popoviciu, fugar la Londra, este mic copil.

CITEȘTE și Plângere penală făcută de CFR ”la mișto” în cazul tunului de la Complexul Astoria Snagov

Presiunile făcute anul trecut au rămas fără efect

Pentru a înțelege cum s-au succedat evenimentele, revenim în 2021, când, după ce a cumpărat clădirile, societatea Simart Arhitecture SA începe presiunile asupra conducerii de la acea vreme a CFR SA pentru a dobândi și terenul.

Printr-o adresă trimisă directorului general (Ioan Pintea la acea dată) pe 6 mai 2021, societatea arată că a achiziționat de la SFT CFR SA (societate aflată în lichidare) clădirile din Complexul Snagov – Astoria. Întrucât terenul aferent acestor clădiri se afla în proprietatea statului român și administrarea CNCF CFR SA, Simart Arhitecture a solicitat identificarea ,,unei modalități prin care să se constituie accesul la bunurile achiziționate, precum și în vederea concesionarii/achiziționării restului de teren adiacent’’.

Pe 19 mai 2021, CNCF CFR SA a răspuns  Simart Arhitecture SA că, așa cum reiese din extrasul de carte funciară, terenul totalizează 205.146,55 mp, din care 28.658 mp aferent construcțiilor Complex Astoria (activ situat în locatitatea Snagov, județul Ilfov) și 176.488,55 mp teren liber. Prin acest act, compania de infrastructură feroviară a comunicat Simart Arhitecture SA că pentru terenul în suprafață de 28.658 mp, aceasta  poate solicita instituirea dreptului de superficie cu titlu oneros (adică contra cost, nu gratis), iar pentru terenul în suprafață de 176.488,55 mp poate solicita încheierea unui contract de închiriere, ambele în condițiile legii.

Ca urmare a acestei adrese, Cabinetul Individual de Insolvență Iorgulescu Gabriel (lichidatorul SFT CFR SA) a solicitat CFR SA, pe 25 iunie 2021 să îi fie comunicat prețul dreptului de superficie. ”Răspunsul CNCF CFR SA ne este necesar pentru intabulare și cadastrare a activului imobiliar Complex Astoria-Snagov’’, se arăta în solicitare.

Simart Arhitecture a așteptat schimbarea lui Pintea cu Simu pentru a prelua Complexul Astoria Snagov

Ion Simu-Alexandru este în Dubai Rotația cadrelor la CFR SA director general al CFR SA
Ion Simu-Alexandru

Corespondența continuă, iar pe 22 iulie CNCF CFR SA îi transmite CII Iorgulescu Gabriel că prețul dreptului de superficie va fi stabilit de către un evaluator autorizat ANEVAR, iar cheltuielile vor fi suportate de cel care primește dreptul de superficie. Cu aceeași ocazie, i se cerea să transmită care sunt construcțiile care au făcut obiectul vânzării Complexului Astoria, precum și suprafața acestora. De la data menționată, nici Simart Arhitecture SA, nici CII Iorgulescu Gabriel nu au mai transmis niciun răspuns către CNCF CFR SA.

Lucrurile păreau să intre în acalmie, iar preluarea Complexului Snagov să fie amânată pentru alte vremuri. Vremuri care au sosit odată cu schimbarea directorului general al CFR SA. În locul lui Ioan Pintea a venit Ion Simu-Alexandru, din Timișoara, orașul natal al actualului ministru Sorin Grindeanu.

Și – surpriză – pe 13 ianuarie 2022, așa cum am arătat, societatea Simart Arhitecture primește drept de superficie nu pe terenul de sub clădirile cumpărate, ci pe toată suprafața de pe malul lacului Snagov. Un ”bonus” din partea noii conduceri a companiei de infrastructură feroviară.

Fost șef în ANAF și mogul imobiliar, stăpân pe terenul ceferiștilor

Dar să vedem cine se află în spatele Simart Arhitecture. Societatea este deținută de Marius Simion Gaga, fost director al Corpului de control al ANAF din vremea când Fiscul era condus de Sorin Blejnar.

Marius Simion Gaga, originar din Maramureș, a dezvoltat mai multe blocuri cu apartamente în București, Constanța și Cluj-Napoca, dar și în Dubai, înainte de a intra în sistemul bugetar, la ANAF, unde în perioada 2009-2015 a ocupat, pe rând, mai multe funcții de conducere. El a fost membru PDL Sector 5 și membru în consiliile de administrație al mai multor companii de stat printre care Loteria Română, RADET sau CFR SA.

Petru Ceșa, veriga de legătură cu Marius Gaga

În iunie 2014, pe Marius Gaga îl găsim în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Sere și Pepiniere SA, filială a CFR SA, alături de Petru Ceșa, cel care de curând a fost adus de Ion Simu-Alexandru de la Cluj în conducerea centrală a companiei de infrastructură pe postul de director general adjunct tehnic.

Așa reiese din documentele publicate pe site-ul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA.

Șeful CFR SA și-a făcut vacanța în Dubai, unde Marius Gaga are proprietăți

Și acum să revenim în zilele noastre, când, după ce a fost ”epuizat” de plimbatul prin patru funcții în patru zile, directorul Ion Simu-Alexandru și-a luat o ”binemeritată” vacanță în Emiratele Arabe Unite, la Dubai, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Între timp, sursele noastre ne-au precizat că șeful companiei de infrastructură a stat în Dubai la Kempinski Palm Jumeirah, un luxos complex hotelier în care deține un apartament inclusiv patronul Simart Arhitecture, Marius Simion Gaga. Poate e o simplă coincidență. Sau poate nu.

Club Feroviar i-a solicitat un punct de vedere directorului general al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, în legătură cu intabularea terenului de la complexul Snagov în favoarea firmei deținute de Marius Simion Gaga. Șeful CNCF CFR SA ne-a răspuns, vizibil iritat, că ”eu nu sunt birou de relații cu publicul” și ne-a solicitat să ne adresăm în scris, ceea ce am și făcut. Club Feroviar va publica punctul de vedere odată ce îl va primi.

Vom reveni cu noi dezvăluiri legate de acest tun imobiliar al secolului, orchestrat de Sorin Grindeanu și Ion Simu-Alexandru.

Ultimele Articole