spot_img
marți, decembrie 6, 2022
spot_img

Competiție interesantă pentru centura feroviară a Timișoarei

Consiliul Județean Timiș a primit trei oferte pentru studiul de fezabilitate al centurii feroviare Timișoara.

Ofertele primite vin din partea a trei firme/asocieri de firme redutabile, și anume: 1) 3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A. (Leader), METRANS ENGINEERING,SWS Engineering, 2) Metroul SA București și 3) Longhersin cu subcontractant Baicons. Cel puțin primele două asocieri/firme au o istorie îndelungată a competiției dintre ele, respectiv licitațiile pentru a doua secțiune a Magistralei 5 de metrou din București, Metroul Cluj. Desemnarea ofertei câștigătoare urmează să aibă loc în ianuarie 2023.

 

Ce își propune centura

CJ Timiș își propune să realizeze un traseu de cale ferată cu racord la magistrală la Remetea Mare, trecând prin Ghiroda, Giarmata, Pișchia, Sânandrei și racord la linia Ronaț-Arad.

Valoarea estimată a contractului conform studiului de piață realizat este de 9.800.000 lei, la care se adaugă 2.352.000 lei TVA, valoarea totală fiind de 12.152.000 lei cu TVA, din care 800.000 pentru anul 2022. Pentru această investiție există un studiu de prefezabilitate din 2009, însă acum, în contextul lucrărilor la calea ferată pe culoarul pan-european IV, s-a repus pe tapet ideea realizării unei centuri feroviare. Studiul de fezabilitate scos la licitație este menit a stabili traseul final și valoarea investiției.Câștigătorul licitației va avea la dispoziție 12 luni pentru predarea studiului de fezabilitate.

Realizarea unei centuri feroviare, în special pentru transportul de marfă, având în vedere și interconectarea Aeroportului Internațional Traian Vuia cu Magistrala 100, contribuie la eliminarea blocajelor și a disconfortului creat de traversarea trenurilor de marfă prin centrul Timișoarei. Magistrala 100 de cale ferată, al cărui traseu este București Nord – Roșiori – Craiova – Filiași – Caransebeș – Timișoara Nord, străbate teritoriul județului Timiș pe relația Lugoj – Timișoara.

Ultimele Articole