joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

Compensații generoase acordate de stat CFR Călători pentru operarea trenurilor noi cumpărate

CFR Călători va primi cu 50% compensație mai mare decât restul operatorilor feroviari privați la exploatarea trenurilor noi, livrate de Alstom către Autoritatea de Reformă Feroviară și închiriate mai departe de această instituție operatorului național.
Potrivit informațiilor furnizate luni pe pagina sa de socializare, compensația preliminată inițială este de 43,25 lei/tren-km. Reamintim că ceilalți operatori primesc 28 lei/tren-km cu speranța că vor ajunge la nivelul acordat acum CFR Călători abia în 2028-2029. ARF spune că acest nivel generos al compensației „ține cont de activitățile prestate de operator în vederea introducerii pe rețeaua românească a acestor trenuri, gradul de încărcare inițial mai redus și cerintele de asigurare a calității stabilite în documentația de licitație”.
FOTO. Compensațiile acordate operatorilor privați sunt mult mai mici 

Procedura de licitație privind operarea trenurilor noi, finalizată

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a finalizat pe 16 octombrie procedura de evaluare tehnică și financiară a ofertei înaintată de operatorul feroviar CFR Călători, în cadrul primei proceduri din România de licitare a unui contract de serviciu public în domeniul transportului feroviar de călători.
Serviciile din acest prim contract vor acoperi rute magistrale electrificate din sudul și centrul țării, contribuind la îmbunătățirea serviciilor feroviare ce deservesc Constanța, București, Ploiești, Brașov, Alba Iulia, Deva, Arad, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Reșita (prin nodul Caransebeș), Timișoara și Târgu Jiu.

Citește Noul sistem de compensare a operatorilor de călători. Maschezi profitul și declari pierdere, primești mai mulți bani de la stat

Compensația este verificată în baza unui mecanism european pentru evitarea compensării în exces, sumele care depășesc costurile eligibile fiind recuperate de statul român.
Licitația a fost derulată prin intermediul platformei independente de licitații a Bursei Române de Mărfuri condițiile de calificare fiind accesibile doar celor înscriși în procedură, nu și mass-media sau altor persoane interesate.
ARF spune că va lansa în săptămânile viitoare două noi licitații care să acopere alte servicii deservite de cele 37 de trenuri electrice noi furnizate de Alstom.

Ultimele Articole