miercuri, iunie 4, 2025

Câți bani primesc de la stat operatorul de stat și unul privat pentru a mișca 25 de trenuri Alstom

CFR Călători și Interregional Călători vor primi bani în plus de la stat, sub formă de compensație, pentru operarea a 25 de trenuri Alstom Coradia, din cele 37 comandate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Compensația acordată operatorului de stat este cu aproape 28% mai mare decât cea de care va beneficia cel privat.  

Pe site-ul Ministerului Transporturilor au fost postate, în consultare publică, două proiecte de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea, pentru perioada octombrie 2025 – 9 decembrie 2028, a unor contracte de servicii publice privind prestarea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători, atribuite prin procedură competitivă. Concret, de la bugetul statului se acordă sume suplimentare celor doi operatori, pentru a pune în circulație 25 de trenuri Alstom Coradia, împărțite oarecum egal.


 

CFR Călători va opera 12 trenuri Alstom Coradia

Primul proiect de HG se referă la CFR Călători, operator cărui îi vor fi încredințate spre operare 12 rame electrice (11+1 de rezervă).

În perioada 8 – 15 ianuarie 2025, s-a desfășurat procedura de evaluare a celor două oferte depuse la Bursa Română de Mărfuri de către operatorii CFR Călători SA și Transferoviar Călători SRL. În final, a fost desemnată câștigătoare oferta operatorului de stat. Licitația a vizat obligațiile de serviciu public pentru rutele București Nord-Suceava, București Nord-Iași, București Nord-Galați și Iași-Cluj-Napoca.

ARF va plăti către CFR Călători un sprijin public total estimat până la suma de 737.409.948,62 lei. Acesta este compus din valoarea compensației preliminată estimată până la suma de 439.130.772,40 lei, valoarea totală estimată a facilităților, inclusiv TVA, acordate în baza legilor speciale, până la suma de  200.000.000 de lei, și valoarea totală estimată a redevenței materialului rulant pus la dispoziție de ARF, până la suma de 98.279.176,22 lei fără TVA.

Unitar, CFR Călători va primi o compensație de 31,96 lei/tren-km, care ”ține cont de activitățile prestate de operator în vederea introducerii pe rețeaua românească a acestor trenuri, gradul de încărcare inițial mai redus și cerințele de asigurare a calității stabilite în documentația de licitație”. La fiecare șase luni se va face o evaluare pentru stabilirea valorii corecte.



Rutele pe care va opera Interregional Călători

Al doilea proiect de HG postat pe site-ul Ministerului Transporturilor vizează Interregional Călători.

În perioada 4 – 13 decembrie 2024, s-a desfășurat procedura de evaluare a celor două oferte depuse de către CFR Călători și Interregional Călători, evaluare care s-a încheiat cu desemnarea drept câștigătoare a ofertei depuse de operatorul privat. Licitația a vizat obligațiile de serviciu public pentru rutele București Nord-Cluj Napoca, București Nord-Brașov, Brașov-Deda-Cluj Napoca și Cluj Napoca-Deva-Timișoara Nord. În acest caz, valoarea unitară a compensației este de 24,98 lei/tren-km.

Pe cale de consecință, ARF va plăti către Interregional Călători un sprijin public total estimat până la suma de 648.338.159,30 lei, compus din: valoarea compensației preliminată estimată până la suma de 330.661.509,30 lei, valoarea totală estimată a facilităților, inclusiv TVA, acordate în baza legilor speciale, până la suma de 200.000.000 de lei, valoarea totală estimată a redevenței materialului rulant pus la dispoziție de ARF până la suma de 117.676.650 de lei, fără TVA.

ARF va acorda premii și penalizări

În cazul ambilor operatori vizați, profitul rezonabil pentru compensarea serviciului public este de 7,04%. ARF va monitoriza activitatea de transport prin intermediul a patru seturi de indicatori (cantitativi, de calitate, de performanță și de eficiență).

În acest sens au fost definiți 15 indicatori cheie (tren-km, călători expediați, călători-km, curățenie, menținerea în funcțiune a sistemelor de climatizare sau, după caz, sistem de răcire/încălzire a vehiculelor, timp de funcționare a casieriilor, timp de funcționare a sistemelor electronice de vânzare titluri de călătorie, punctualitate, disponibilitate material rulant, nivel de poluare CO2 a materialului rulant, nivel de poluare CO2 a bunurilor imobile, grad de ocupare, anulare trenuri, zile de muncă planificate productive realizat și ore lucrate fără prejudiciu datorită accidentărilor). Astfel, în baza îndeplinirii indicatorilor se poate atinge o premiere maximă totală de 4% (maxim 0,34% pentru fiecare indicator) din nivelul cheltuielilor eligibile realizate. Și viceversa, suma se poate diminua.

Diferențe stat-privat

În final, două considerații de natură financiară referitoare la cele două contracte. În primul rând, chiar dacă a fost vorba de două proceduri de licitație, nu putem să nu remarcăm faptul că valorile compensațiilor sunt foarte diferite.

Mai exact, compensația acordată CFR Călători pe baza indicatorului tren-km (31,96 lei) este cu aproape 28% mai mare decât cea pe care o va primi Interregional Călători (24,98 lei). Și nu este un caz singular, dintre toți operatorii cel de stat beneficiază de fiecare dată de cea mai mare compensație. Prestează același serviciu precum ceilalți cinci operatori, privați, cu deosebirea că aceștia din urmă au un aparat birocratic mult mai puțin stufos decât CFR Călători.

A doua observație vizează adjudecarea celor două licitații. Atunci când Interregional Călători a câștigat contractul la diferență de un ban față de oferta CFR Călători, conducerea operatorului de stat a sărit în sus și a contestat decizia. Numai că și în cazul licitației câștigate de CFR Călători oferta depusă de Transferoviar Călători a fost mai mică cu doar patru bani, așa cum se poate vedea din anunțul de atribuire al ARF.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole