miercuri, iunie 4, 2025

Compensarea prețului materialelor de construcții a fost aprobată de Guvern

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că în şedinţa de Guvern va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă prin care se va aloca suma de 1,77 miliarde de lei pentru compensarea prețului materialelor de construcții.

„Acest pachet de 1,77 miliarde de lei face parte din pachetul total de 5,2 miliarde lei, diferenţa o vom asigura din fonduri europene, ceea ce înseamnă că în scurt timp, aşa cum am discutat cu Ministerul Fondurilor Europene, am identificat deja liniile de finanţare şi vom continua să sprijinim domeniul construcţiilor”, a spus şeful Executivului.

Ciucă a mai spus că sprijină autorităţile publice să îşi ducă la bun sfârşit proiectele pe care şi le-au asumat. „Avem nevoie ca acest sector să îşi menţină capacitatea şi, de asemenea, să își poată asuma în viitor celelalte proiecte”, a mai spus premierul, arătând că în PNRR există o gamă largă de proiecte care trebuie finalizate.



Sorin Grindeanu a cerut compensarea prețului materialelor de construcții

La începutul acestei luni, vicepremierul Sorin Grindeanu anunţa recalcularea indicelui în baza căruia se stabilesc costurile pentru lucrări de infrastructură, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

„Altfel, e o certitudine că aproape toate şantierele, la ritmul în care au crescut preţurile în România, că vorbim de fier, de combustibil, de ce vreţi dumneavoastră, se vor închide”, explica ministrul.

„Ministerul Dezvoltării trebuie să vină urgent şi va veni – dacă nu chiar miercuri în şedinţa de Guvern sau, dacă nu, miercurea viitoare, că nu e nici atunci foarte târziu – cu recalcularea, acel indice care ne spune cam cum au crescut preţurile în România în acest moment, fie că vorbim de şantiere care sunt în gestiunea autorităţilor locale – primării, Consilii Judeţene, fie că vorbim de lucrări de infrastructură naţională, preţurile au luat-o razna, şi ştim cu toţii. În acest moment, să pui în aplicare un proiect pentru care ai licitat şi există SF-ul şi faza de proiect calculate cu preţuri din urmă cu doi, trei, patru ani, pentru că despre asta vorbim, e clar că nu mai rentează economic”, a mai spus Sorin Grindeanu.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole