spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Partidele și-au împărțit comisiile parlamentare de Transporturi. PSD n-are pe cine pune șef

PSD și PNL și-au împărțit frățește comisiile parlamentare de Transporturi din cele două camere ale Legislativului. Șefia comisiei de la Senat a revenit PNL, iar a celei de la Camera Deputaților – PSD. Numai că în acest din urmă caz, social-democrații nu au niciun senator care să fi fost ministru sau măcar secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

Adrian Bărbulescu

comisiile parlamentare de Transporturi rastel de biciclete în fiecare gară dezafectarea căii ferate Răzoare-Luică Statutul personalului feroviar lege pentru accelerarea investițiilor Rectificarea bugetară prelungirea stării de urgenţă starea de urgenţă Votul de învestire a Guvernului amendamente la bugetul pe 2020

PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi minorităţile naţionale şi-au împărţit luni seara şefia comisiilor parlamentare permanente.

La Senat, PSD preia comisiile Constituţională, de Politică Externă, de Afaceri Europene, de Ape şi Păduri, Sănătate, Comunicaţii, de Regulament şi Comisia pentru Drepturile Omului.

Liberalii vor prelua preşedinţia comisiilor Juridică, de Apărare, de Agricultură, Învăţământ, Cultură, Transporturi şi pe cea a Comisiei de Știinţă, Inovare şi Tehnologie.

USR PLUS preia comisiile de Buget, Economică, de Muncă şi de Mediu.

Reprezentanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor se vor afla la şefia comisiilor pentru Comunităţile de români din afara graniţelor şi de Abuzuri.

UDMR va deţine conducerea Comisiei de Administraţie.

La Camera Deputatilor, PSD preia comisiile de Politică Economică, Transporturi, Agricultură, Administraţie, Învăţământ şi Comisia de Abuzuri, precum şi pe cele de Regulament şi de Afaceri Europene.

Liberalilor le vor reveni preşedinţiile comisiilor de Buget, Mediu, Sănătate, de Apărare, de Tehnologia Informaţiei şi pentru Românii din afara graniţelor.

USR PLUS preia comisiile de Muncă, de Cultură, Juridică şi de Tineret şi Sport.

Reprezentanţii AUR vor deţine şefia comisiilor pentru Egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi şi de Constituţionalitate.

UDMR va avea comisiile de Industrii şi de politică Externă.

Minorităţilor naţionale ar urma să le revină comisia pentru Drepturile Omului şi comisia pentru Știinţă.

S-au împărțit comisiile parlamentare de Transporturi. La Senat ar putea fi președinte Alexandru Nazare

comisiile parlamentare de TransporturiAșadar, liberalii vor deține președinția Comisiei pentru Transporturi din Senat. Din cei 41 de senatori ai Partidului Național Liberal, doar unul a fost ministru al Transporturilor.

Este vorba de Alexandru Nazare, care a ocupat biroul de la etajul 1 al Palatului CFR în perioada 9 februarie – 7 mai 2012, când Guvernul era condus de Mihai-Răzvan Ungureanu. Pe cale de consecință, cel mai probabil el va conduce Comisia de Transporturi din Senat.

Aici el ar putea fi coleg cu alți doi foști miniștri, din partea PSD: Răzvan Cuc și Felix Stroe. Pe lista senatorilor se mai află doi foști secretari de stat la Ministerul Transporturilor: Eusebiu Pistru (PSD, recuperat de la PDL, finul fostului primar al Aradului, Gheorghe Falcă) și Tanczos Barna (UDMR).

Situație complicată pentru PSD la Camera Deputaților: au obținut comisia, dar nu au pe cine pune șef

listele PNL la parlamentare
Antonel Tănase a fost secretar de stat

Cum am arătat mai sus, în urma negocierilor între partide, PSD a obținut șefia Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.

Numai că niciunul dintre cei 110 deputați ai Partidului Social Democrat nu a ocupat vreodată funcția de ministru sau măcar de secretar de stat la Transporturi. În schimb, PNL are doi foști miniștri – Lucian Bode și Ludovic Orban – cărora li se adaugă un fost secretar de stat – Antonel Tănase. În ceea ce-l privește pe Ludovic Orban, el nu va ocupa niciun post în Comisia de Transporturi, pentru că, în noaptea de luni spre marți, a fost ales președinte al Camerei Deputaților. La rândul lui, Lucian Bode este în cărți pentru a prelua Ministerul de Interne.

În fine, deputat este și useristul Cătălin Drulă, care însă va fi ministrul Transporturilor.

Din noul Parlament lipsesc nume sonore de la PSD

Lucian Șova a fost scos de pe liste

În noul Legislativ de la București nu au mai intrat, în urma alegerilor parlamentare din 6 decermbrie, nume sonore de la PSD din domeniul Transporturilor.

Fostul ministru Lucian Șova a fost exclus de pe liste de organizația sa, Bacău, pe ultima sută de metri, așa cum a arătat Club Feroviar. ”A fost tratată ca o oportunitate politică mișcarea ca pe locul 1 să fie un medic de Terapie Intensivă aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus. S-a mers pe principiul că degeaba avem autostrăzi și căi ferate dacă suntem bolnavi”, ne declara el în luna octombrie.

tren suspendat la Cluj-Napoca absorbția fondurilor europene la CFR Mitrea îl atacă pe Bode atac dur la adresa lui Dan Costescu
Sorin Bota a pierdut trenul de Parlament

Un alt nume ”greu” este cel al lui Sorin Bota, care a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor pe vremea când acesta era condus de Miron Mitrea. El a ocupat ulterior și funcția de vicepreședinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, când ea era condusă de Lucian Bode. A plecat însă din PSD și s-a dus la Partidul Ecologist Român, care nu a întrunit pragul electoral pentru a intra în noul Parlament. A candidat degeaba.

Dragoș Titea are un job mai bine plătit, alături de Dan Costescu

Dragoș Titea despre subvenții
Dragoș Titea e director la Romatsa

Din noul Legislativ nu face parte nici Dragoș Titea, cel care ani de zile a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil cu domeniul feroviar.

El are însă în momentul de față un post mult mai bine plătit – cel de director Juridic și Administrativ la Regia Autonomă ROMATSA.

Aici, el este ”coleg” cu Dan Costescu, directorul general al CFR Călători, care este membru în Consiliul de Administrație al regiei. Așa că nu va face parte din niciuna dintre comisiile parlamentare de Transporturi.

Ultimele Articole