marți, mai 14, 2024
spot_img

Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Transport. Bani pentru calea ferată

Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Transport (POT), din care vor veni inclusiv bani pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată din România.

”Undă verde de la Bruxelles pentru România! Programul Operațional pentru Transport a fost aprobat de Comisia Europeană. Suma alocată prin POT 2021- 2027 este de 9,6 miliarde de euro, din care 4,65 miliarde sunt fonduri europene nerambursabile. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii mari de transport rutier, feroviar (inclusiv metrou) și naval a României, în următorii 7 ani. Printre proiectele care urmează să fie finanțate prin POT 2021-2027 se numără: Autostrăzile Sibiu-Pitești, Sibiu-Brașov, Ungheni-Iași-Ungheni-Târgu Neamț, Brașov-Bacău, Timișoara-Moravița și Pașcani-Siret. Vor mai fi finanțate extensii și modernizări ale infrastructurii feroviare (inclusiv rețeaua de metrou), dar și îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre”, a scris vineri după-amiază pe pagina sa de Facebook ministrul Transporturilor și Infrastructurii, vicepremerul Sorin Grindeanu.

Bani pentru infrastructură și material rulant, prin Programul Operațional Transport

Chiar dacă ministrul trece calea ferată la ”și altele”, la nivel european ea este considerată prioritară. ”Pentru perioada de programare 2021-2027, în contextul aprobării la nivelul UE a Pactului Ecologic European, dezvoltarea transportului feroviar devine esențială pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate prevăzute în strategia UE”, se precizează în Sinteza POT 2021-2027 realizată de Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene.

Prin POT, în România se vor finanța operațiuni pentru:

  • Constructia infrastructurii feroviare aflate pe reteaua TEN-T (inclusiv ERTMS)
  • Modernizarea infrastructurii feroviare aflate pe reteaua TEN-T (inclusiv ERTMS și modernizarea gărilor)
  • Achizitia de trenuri de lucru si echipamente conexe pentru modernizare și electrificare CF
  • Modernizarea/reabilitarea podurilor și podețeleor feroviare.

De asemenea, pentru transportul urban și periurban, operațiunile finanțate vor viza:

  • achiziția de trenuri metropolitane (material rulant);
  • construcția/modernizarea/optimizarea infrastructurii necesare;

• optimizarea mersului trenurilor – graficului de călătorii, sistemele de ticketing (inclusiv integrare cu alte moduri de transport), măsuri de creștere a accesibilității persoanelor cu deficiențe de deplasare și alte măsuri similare.

Proiecte feroviare majore în POT sunt modernizarea căii ferate Craiova – Caransebeș (șapte loturi), în valoare de 2,1 miliarde de euro, și Predeal – Brașov (vom ști suma după ce se finalizează studiul de fezabilitate).

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole