spot_img
luni, martie 20, 2023
spot_img

Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat pentru căile ferate olandeze

Comisia Europeană (CE) a aprobat zilele trecute aprobă un sprijin public de 70 de milioane de euro pentru promovarea transferului de mărfuri transportate de la rutier la feroviar în Țările de Jos.

Comisia Europeană a aprobat, conform normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de sprijin de 70 de milioane de euro pentru a încuraja transferul de mărfuri dinspre șosele către șosele în Olanda.

Schema va fi aplicată între 2019 și 2023 și va fi deschisă tuturor companiilor feroviare care operează în Țările de Jos și care au un acord de acces cu managerul de infrastructură feroviar olandez ProRail.

Sprijinul va lua forma plăților compensatorii către companiile feroviare pentru a contribui la costul tarifului de acces pe calea ferată. Se așteaptă ca operatorii feroviari de transport de marfă care beneficiază de această schemă să transfere beneficiile ajutorului către clienții lor, și anume expeditorii de mărfuri, prin prețuri mai mici.

Comisia a constatat că măsura oferă stimulentele potrivite pentru realizarea unui transfer modal de la rutier la cel feroviar. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura este compatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu articolul 93 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene privind coordonarea transporturilor și cu orientările Comisiei privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor feroviare.

Ultimele Articole