spot_img
vineri, ianuarie 28, 2022
spot_img

Comisia Europeana aloca peste 100 milioane de euro proiectului Rail Baltica

Acordul final privind finanțarea pentru suma de 110,5 milioane de euro va fi semnat abia în luna noiembrie. Din fondurile de 110,5 milioane de euro destinate pentru Rail Baltica, 98,4 milioane de euro vor fi alocate Lituaniei, aproximativ 7 milioane Letoniei și 5,2 milioane Estoniei.

În cele două runde de finanțare de până acum, cele trei State Baltice și societatea mixtă RB Rail (cea care se va ocupa de implementarea proiectului Rail Baltica n.r.) au primit cofinanțarea CEF, în valoare totală de 765 de milioane de euro, pentru construcția căii ferate. Se estimează că actuala finanțare din cadrul CEF va acoperi până la 85% din costurile totale ale proiectului, cu un sprijin financiar de aproximativ 633 milioane de euro.

Proiectul Rail Baltica urmărește stabilirea unei conexiuni feroviare directe între Statele Baltice și rețeaua feroviară europeană care să permită viteze de până la 240 km/h pentru trenurile de pasageri și 120 km/h pentru trenurile de marfă.

La începutul lunii iulie Statele Membre UE au aprobat decizia de finanțare aparținând Mecanismului Conectarea Europei, potrivit căreia 152 de proiecte majore în domeniu transporturilor vor primi 2,7 miliarde de euro.

După aprobare, Comisia Europeană a emis, la 25 iulie, o decizie oficială de punere în aplicare a deciziilor de co-finanțare a programelor de lucru cu durata de un an sau de câțiva ani.

Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele de Transport (INEA) a Comisiei Europene a încheiat acorduri de subvenționare pentru beneficiarii finanțării pentru proiectele individuale. Procesul de semnare va începe acum și va dura până în noiembrie.

Mai departe, majoritatea fondurilor Comisiei Europene în valoare de 1,8 miliarde de euro vor fi direcționate către dezvoltarea rețelei feroviare europene.

 

Abonați-vă la Newsletter, accesând link-ul https://clubferoviar.ro/abonare-newsletter/  sau urmăriți-ne pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/clubferoviar/,  pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri si anunțuri de angajare din sectorul feroviar din România.

Ultimele Articole