spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

Comisia Europeana a aprobat finantarea Magistralei 6

Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a anuntat astazi, 13 februarie, ca a fost aprobata o cofinantare de 517 milioane de euro pentru Magistrala 6 de metrou, care va oferi conexiunea intre Gara de Nord si Aeroportul International Henri Coanda. Linia va avea o lungime de 14 km si va fi deservita de 12 statii.
“Ma bucur ca am aprobat alocarea a peste 517 milioane de euro pentru proiectul major <Construcția liniei de metrou 6 (1 Mai-Tokyo)>, care va permite celor 1,8 milioane de locuitori ai Bucurestiului sa beneficieze de servicii de transport urban eficiente si modern,”a declarat Corina Cretu.
Suma aprobata va finanta lucrarile de constructie pentru prima sectiune a Magistralei 6, care va avea o lungime de 6 km (cu 6 statii), intre statiile 1 Mai si Tokyo, aceasta din urma fiind situata in Cartierul Baneasa. De asemenea, cofinantarea europeana va sprijini si achizitia a 12 trenuri de metrou cu cate 6 vagoane care vor opera linia.
Lucrarile pentru prima sectiune, 1 Mai – Tokyo, vor fi lansate in a doua parte a acestui an si ar urma sa fie finalizate in 48 de luni, conform graficului proiectului.
Valoarea proiectului Magistralei 6 a fost estimata la 1,4 miliarde de euro.
Proiectul a fost propus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), prin doua componente, una vizand constructia, echiparea si punerea in functiune a liniei si a doua implica serviciile de consultanta.
In decembrie 2018, Comisarul Corina Cretu a aprobat modificarea POIM care va permite furnizarea mai multor fonduri europene pentru proiectele infrastructura importante.

Ultimele Articole