spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

FOTO Grindeanu anunță o colaborare feroviară România-Lituania. E vizată CFR Marfă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, după o întâlnire cu omologul său Marius Skuodis, o colaborare feroviară România-Lituania.

„Discuții aplicate cu omologul meu din Lituania, în contextul războiului din Ucraina. Alături de Marius Skuodis, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor din Lituania, am  analizat nevoia comună de a identifica noi rute de transport și de a le dezvolta pe cele existente, astfel încât să putem asigura liniile de aprovizionare necesare pe zona estică a Uniunii Europene. Am subliniat rolul deosebit de important al Portului Constanța, ca poartă de intrare în Uniunea Europeană, a fluxurilor de mărfuri dinspre Asia și interesul de a utiliza, cu o mai mare frecvență, transportul multimodal. Putem astfel să combinăm transportul naval maritim și fluvial (pe Dunăre) cu transportul feroviar și cu cel rutier. În acest sens, am convenit să identificăm noi posibilități de colaborare în domeniul feroviar între companiile de profil din cele două state”, a scris vicepremierul pe pagina sa de Facebook.

Colaborare feroviară România-Lituania, CFR Marfă-Lietuvos geležinkeliai

Deși ministrul nu a menționat ce companie feroviară de stat din România va fi implicată în acest parteneriat, cel mai probabil este vorba de CFR Marfă, deoarece discuțiile au vizat traficul de mărfuri.

Compania feroviară de stat din Lituania este Lietuvos geležinkeliai. Rețeaua principală a Căilor Ferate Lituaniene este formată din 1.749 km cu ecartament larg (1.520 mm), din care 152,4 km sunt electrificați. De asemenea, Lietuvos geležinkeliai operează 22 km de linii ferate cu ecartament standard și 100 km cu ecartament dual (standard și larg).

Ultimele Articole