În doar câteva zile, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis soarta contestației depuse de FCC la lotul 6 Poarta – Caransebeș, parte a sectorului de magistrala Drobeta Turnu Severin – Caransebeș.
Decizia CNSC a fost de respingere a contestației. „Respinge contestatia cf. art 61 ind 1 din Legea nr. 101/2016”, a decis CNSC. Articolul invocat cere depunerea unei cauțiuni în maximum 5 zile de la sesizarea Consiliului în sumă de 2% din valoarea estimativă, adică aproximativ 26 de milioane de lei, până în data de 22 septembrie.
Contestația la Poarta – Caransebeș depusă pe 18 septembrie
Reamintim că FCC a depus pe 18 septembrie (luni, data înregistrării) la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor o reclamație privind calitatea slabă a documentației CFR SA pentru lotul 6 din Craiova – Caransebeș și a solicitat suspendarea procedurii la care ofertele trebuie depuse până pe 25 septembrie.
În contestația depusă, FCC reclamă faptul că, deși CFR SA susține că a pus la dispoziție anumite planșe în format DWG (AutoCAD), acestea lipsesc, singurele disponibile fiind în banalul format PDF, care nu e de ajutor în cazul de față.
Ar fi vorba de planșe necesare lucrărilor la tunelurile vechi Feneș și Tâmpa și la două tuneluri noi, numite Poarta II și Poarta III.
Dar de ce sunt absolut necesare planșele în format DWG? FCC afirma că aceasta ar permite „coordonarea eventualelor neconcordanțe între discipline prin detectarea diferențelor cu ajutorul CAD, cuantificarea soluțiilor prin simplificarea măsurătorilor în CAD, utilizarea informațiilor grafice din CAD pentru a pregăti desenele proiectului, reducând timpul de pregătire”.
În consecință, FCC solicită suspendarea procedurii până la soluționarea contestației, anularea ca nelegală a răspunsurilor primite privind aceste aspecte, dispunerea măsurilor de remediere.
Depunerea ofertelor s-a făcut până luni, 25 septembrie, însă la data realizării articolului, în SEAP nu existau informații privind ofertele depuse.