Cluj-Napoca ia in calcul construirea unei linii de metrou

Primarul Municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a precizat că transportul în comun este prioritar în bugetul orasului pentru 2018, printre proiectele preconizate fiind achiziţia de troleibuze, tramvaie, autobuze electrice şi un studiu de realizare a metroului.

Astfel, in cadrul unei dezbateri publice organizate la Primăria Cluj-Napoca pe tema bugetului local pe anul 2018, primarul Emil Boc a declarat că suma este diminuată cu 28 de milioane de euro faţă de cea din 2017, din cauza măsurilor guvernamentale, scrie Mediafax.ro.

„Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2018 este de 257 de milioane de euro, în scădere cu 28 de milioane de euro faţă de anul trecut, din cauza diminuării cotelor defalcate din impozitul pe venit. Transportul în comun şi modernizarea străzilor sunt o prioritate cheie pentru oraş, din punct de vedere al decongestionării traficului, astfel că ne propunem achiziţia de troleibuze, tramvaie şi autobuze electrice, dar şi realizarea unui studiu de prefezabilitate în vederea realizării metroului. Pentru acest studiu avem prevăzută o sumă de 3,48 milioane de lei. Din bugetul de dezvoltare al municipiului, de 376 de milioane de lei, 48% revine transportului public şi modernizării străzilor. Cum va fi viitorul vom vedea, sperăm să revină cotele la procentul care să ne permită continuarea investiţiilor”, a spus Boc.

Potrivit primarului Boc, introducerea metroului în Cluj-Napoca nu se va realiza în următorii 10 ani, fiind vorba despre un proiect pentru transportul public din oraş de peste 20 – 30 de ani.

„Dacă nu discutăm soluţii de pe acum, peste 30 de ani va fi prea târziu. Soluţia de realizare a metroului, că va fi metrou de suprafaţă sau o alternanţă metrou subteran-suprafaţă, va fi stabilită de profesionişti, se vor face analize”, a explicat primarul Clujului.