Cluj: investitori japonezi interesati de proiectul de metrou

Investitori din Japonia au contactat Primaria Cluj, fiind interesati de proiectul de metrou, a declarat primarul Emil Boc intr-un interviu. “Avem niste japonezi interesati sa poarte o discutie cu Primaria pe tema metroului. Ne-au trimis o scrisoare de intentie, i-am invitat la o discutie, dar este o discutie pe termen lung, 10-15 ani”, a spus Emil Boc.

“La 400.000 de locuitori nu iti trebuie metrou, nu cred ca sunt orase din lume care au metrou la o populatie de acest nivel, dar daca treci de 500.000 spre un milion devine necesar. Sunt orase de asemenea marime care isi asigura mobilitatea urbana prin metrou. Executia unui tunel de metrou este acum mult mai facila, au aparut utilaje avansate. La Londra si New York sunt deja cate trei nivele de linii de metrou subterane, una sub cealalta”, a declarat primarul Clujului.

Metroul din Cluj ar urma sa lege Florestiul sau chiar Gilaul de Apahida. În bugetul municipiului pentru 2018 exista 3,48 milioane de lei pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru acest proiect.

Ideea de a introduce metroul in Cluj a fost vehiculata pe vremea fostului primar Gheorghe Funar, iar in 2016 a fost readusa in prim-plan de candidatul la primarie Octavian Buzoianu. Specialistii au insa pareri diferite, astfel unii considera ca la Cluj metroul nu isi are rostul, altii afirma ca aceasta este unica solutie pentru a scapa de aglomerarile din trafic.

În acest moment, Capitala este singurul oras din Romania care are metrou, dar Timisoara a anuntat ca doreste, de asemenea, sa introduca transportul in subteran.

In Japonia sunt noua metropole care au sistem de transport cu metroul: Tokyo, Fukuoka, Kobe, Kyoto, Nagoya, Osaka, Sapporo, Sendai, Yokohama.