Cluj: consultare publica pentru proiectul de metrou

De data aceasta nu Primaria Municipiului Cluj (cea care a comunicat initial ideea unui metrou in oras), ci filiala PSD Cluj a anuntat ca va organiza dezbateri si va lansa o consultare publica pentru proiectul de realizare a unei linii de metrou la Cluj-Napoca si in localitati invecinate. PSD Cluj propune construirea la Cluj-Napoca si in localitati invecinate a unei linii de metrou dupa modelul unor orase europene de dimensiuni similare Cluj-ului, iar pentru sustinerea proiectului va demara o consultare publica. Linia de metrou ar urma sa fie construita pe traseul Gilau – Floresti – Cluj Napoca – Apahida – Jucu, pe o distanta, in linie dreapta, de circa 30 kilometri.

“Lansam o campanie, care se numeste Metrou Cluj. … Noi avem sase studii de caz, doua din Franta – Lille si Rennes -, Bilbao si Laussane, din Spania si Elvetia, si doua orase din Italia – Brescia si Catania. (…) Prezentam propunerea noastra, vom organiza o serie de dezbateri in Cluj-Napoca si in comunele prin care ar urma sa treaca metroul. Vom organiza si consultare publica, un mini referendum, ca sa-i intrebam pe clujeni daca sunt de acord sa sustina sau nu introducerea metroului in Cluj”, a declarat presedintele PSD Cluj, Horia Nasra.

Prima dezbatere va avea loc saptamana aceasta. Pentru sustinerea demersului, PSD Cluj a creat si o pagina de internet, metroucluj.ro. “Vom face o consultare online, dublata de o consultare in puncte de informare in oras pentru strangerea de semnaturi si opinii,” a spus senatorul PSD Vasile Ilea.

Potrivit lui Horia Nasra, proiectul de metrou va necesita circa 1,5 miliarde de euro, care ar urma sa vina atat din surse locale, regionale si nationale, cat si din fonduri europene.

Reamintim ca la inceputul acestei luni, Primaria Cluj anunta ca investitori din Japonia au contactat institutia, fiind interesati de proiectul de metrou.