miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

CFR SA vrea să înlocuiască zeci de mii de cleme pentru linia de contact. Unele au și 50 de ani

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vrea să înlocuiască zeci de mii de cleme pentru linia de contact, în condițiile în care unele dintre ele au și 50 de ani vechime.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat miercuri după-amiază anunțul de licitație cu titlul ”Cleme pentru linia de contact”. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.260.501 lei, echivalentul a peste 250.000 de euro.

Instalaţiile de linie de contact au în componenţa lor cleme metalice de susţinere şi continuitate, bune conducătoare de electricitate, aflate într-o stare de funcţionare permanentă. În prezent pe liniile de cale ferată nemodernizate instalaţiile de linie de contact au depăşit durata normală de funcţionare, unele dintre ele fiind în funcțiune de peste 50 de ani, se arată în anunț.

Acest fapt a condus la îmbătrânirea materialelor constructive și la pierderea caracteristicilor tehnico-funcţionale ale clemelor, ceea ce poate conduce la deranjamente, unele foarte grave, cum sunt topirile de conductoare, cu repercusiuni asupra regularității circulaţiei trenurilor. Aceste deranjamente pot provoaca şi importante pagube materiale atât la linia de contact, cât şi la pantografele locomotivelor. Totodată, din cauza uzurilor importante și a îmbătrânirii materialului conductoarelor din linia de contact, acestea necesită înădiri dese şi repetate, ceea ce duce la folosirea în activitatea de întreţinere a unei cantități mari de cleme de diferite tipuri.Tipuri de cleme pentru linia de contact care vor fi cumpărate

Achiziționarea clemelor va asigura stocurile necesare pentru mentenanța liniei de contact, urmând ca montarea lor în cadrul lucrărilor de întreținere și reparații să conducă la reducerea deranjamentelor și la îmbunătățirea regularității circulaţiei trenurilor. În aceste condiții, este necesară achiziționarea unor cleme cu caracteristici tehnice identice cu cele ale clemelor utilizate în acest moment la linia de contact de pe liniile cale ferată nemodernizate.

Se vor cumpăra următoarele cantități: • Clemă de pendulă pentru firul de contact FC: 5644 bucăți • Clemă de pendulă pentru cablul purtător CP: 7515 bucăți • Clemă legătură electrică pe firul de contact FC: 1402 bucăți • Clemă legătură electrică pe cablul purtător CP: 1528 bucăți • Clemă de legatură pentru conductorul de punere la pământ: 4200 bucăți • Clemă terminală cu pană şi furcă: 1273 bucăți, din care: – clemă terminală cu pană tip I (pentru conductoare cu secţiunea 80÷100 mmp) şi furcă: 764 bucăți – clemă terminală cu pană tip II (pentru conductoare cu sectiunea 50÷70 mmp) şi furcă: 509 bucăți • Clemă terminală cu pană şi nucă: 1323 bucăți, din care : – clemă terminală cu pană tip I (pentru conductoare cu secţiunea 80÷100 mmp) şi nucă: 794 bucăți – clemă terminală cu pană tip II (pentru conductoare cu sectiunea 50÷70 mmp) şi nucă: 529 bucăți • Clemă de înădire a firului de contact: 556 bucăți.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 10 mai 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 10 septembrie 2022.

Ultimele Articole