spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

Se suspendă circulația trenurilor de călători în Moldova. ”Sunt un pericol pentru pasageri”

Circulația trenurilor de călători în Moldova se va suspenda începând cu data de 12 februarie, a anunțat conducerea Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova.

circulația trenurilor de călători în Moldova șomaj tehnic la CFM se suspendă Trenul Prietenia sondaj în Trenul Prietenia Calea Ferată din Moldova cumpără locomotive transportul feroviar din Moldova

Subiectul a fost dezbătut în cadrul ședinței Comisiei Economie, Bugete și Finanțe din Parlamentul de la Chișinău, care s-a desfășurat miercuri.

”Noi am menționat că acestea sunt doar pierderile întreprinderii. Nimeni nu ne finanțează, sunt doar cheltuieli pentru întreprindere. Aceste trenuri sunt învechite și prezintă pericol pentru pasageri, aș spune. Acum vine ora de vară, ele încep să se aprindă și sunt un pericol pentru pasageri”, a declarat reprezentantul CFM care a participat la ședința parlamentară.

El a precizat că 70% din pasageri sunt angajați ai întreprinderii. Potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău, în perioada ianuarie-octombrie 2020, numărul de pasageri transportați în transportul feroviar s-a redus cu 9,2%.

Circulația trenurilor de călători în Moldova, afectată de problemele financiare ale CFM

La Calea Ferată din Moldova sunt grave probleme financiare și în următoarea lună vor avea loc concedieri. Conducerea CFM susține că pandemia a afectat mult veniturile întreprinderii, fiind anulate toate cursele internaționale, fapt care a impus diminuarea drastică a cheltuielilor.

”Calea Ferată nu are bani pentru salarii. Pe luna octombrie, nu au primit încă leafa cinci filiale din 38. Nu mai vorbesc de noiembrie și alte luni. Muncitorii nu au cu ce-și hrăni copiii. S-au schimbat multe. Ucraina a redirecționat transportul de tranzit prin Ismail. Ne înconjoară și Rusia. Tranzitul pe care îl aveam înainte, 2-3 trenuri pe zi, acum nu avem săptămâni întregi nici un tren”, susține Ion Zaporojan, președintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor din Moldova. (A.B.)

Ultimele Articole