spot_img
marți, noiembrie 30, 2021
spot_img

Nu se suspendă circulația trenurilor de călători ale CFM. Măsura nu a fost acceptată de Parlament

Circulația trenurilor de călători ale CFM nu se suspendă, a declarat directorul general interimar al întreprinderii de stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM), Adrian Onceanu.

circulația trenurilor de călători ale CFM Calea Ferată din Moldova

Directorul a comunicat pentru IPN că, pe 3 februarie curent, când la Parlament a avut loc şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe, a fost prezentat un plan de măsuri pentru ameliorarea situaţiei la CFM. Suspendarea circulației trenurilor locale și suburbane, din 12 februarie, a fost una din propuneri, dar care nu a fost acceptată de către Comisie.

Adrian Onceanu a precizat că pe parcursul anului trecut au fost transportaţi pe cursele locale aproximativ 20.000 de pasageri, iar pe cele internaţionale – 5.498 de pasageri. Potrivit lui, pierderile, în acest gen de activitate, constituie aproximativ 114 milioane de lei moldovenești, echivalentul a 26,3 milioane de lei românești.

Se menține circulația trenurilor de călători ale CFM. Comisie parlamentară de anchetă

Pe 4 februarie, deputaţii au decis crearea unei comisii speciale, pe platforma parlamentară, care va analiza situația economico-financiară la întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020.

Potrivit autorilor proiectului, deputați ai Partidului Socialiștilor, la finele anului 2020, datoria creditoare a întreprinderii constituia 459,4 milioane de lei (106 milioane RON). Restanțele salariale (parțial, pentru luna octombrie și luna noiembrie a anului 2020) constituiau 35,5 milioane de lei (opt milioane RON), datoriile pentru contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și medicale – 26,9 milioane de lei (6,2 milioane RON), iar la buget – 5,5 milioane de lei (1,3 milioane RON). Comisia este constituită din zece membri şi va prezenta Parlamentului raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei în termen de până la 60 de zile.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole