sâmbătă, august 31, 2024
spot_img

Marcel Ciolacu a vorbit cu Viktor Orban despre linia de mare viteză București-Budapesta

Premierul român Marcel Ciolacu a discutat vineri la București cu omologul său maghiar Viktor Orban despre linia de mare viteză București-Budapesta.

Ciolacu s-a întâlnit vineri cu Orban, premierul Ungariei, țară care deține președinția Consiliului UE în acest semestru, ocazie cu care a discutat despre aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Premierul român a anunțat și că s-a convenit și realizarea unui proiect strategic mai vechi – o legătură feroviară de mare viteză Budapesta-București.

La întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și Viktor Orban, care a avut loc vineri dimineața la Vila Lac, a participat și liderul UDMR Kelemen Hunor, potrivit informațiilor publicate de premier pe pagina sa de Facebook.

”Am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral – legătura feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale. Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar în această calitate România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”, a spus Marcel Ciolacu.



Proiectul privind linia de mare viteză București-Budapesta, enunțat prima oară în 2007

Prima oară, introducerea unui tren de mare viteză spre Budapesta a fost menționată în 2007 de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ludovic Orban, așa cum a mai scris Club Feroviar.

”Am discutat cu autoritățile maghiare și există un plan de prefezabilitate pentru construcția liniei de cale ferată rapidă. Termenul de finalizare a liniei depinde de finanțare și de condițiile tehnice pe care le impune această cale ferată. Sperăm ca în șase-șapte ani să avem o linie TGV”, spunea Orban atunci.

El preciza că pentru finanțarea proiectului se are în vedere un parteneriat public-privat sau alocarea de resurse financiare de la buget. De asemenea, se lua în calcul și posibilitatea de a fi accesate și fonduri europene, din 2013.

IN THE SPOTLIGHT

Recalcularea pensiilor: Ce riscă mecanicii de locomotivă pensionari care lucrează la privat

Recalcularea pensiilor tuturor românilor este în curs, iar deciziile au început să le fie livrate pensionarilor prin Poșta Română. Numai că așteptările au fost...

Ultimele Articole