joi, februarie 20, 2025
spot_img

Marcel Ciolacu rezolvă deficitul bugetar tăind din încasările șefilor de tren și conductorilor

Premierul Marcel Ciolacu a găsit o modalitate de a ”cârpi” deficitul bugetar cu care se confruntă România. În loc să-i depisteze pe marii evazioniști, Guvernul vrea să taie din încasările șefilor de tren, ale conductorilor și ale ceferiștilor desemnați pentru supracontrol.

Executivul ia joi în discuție un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 104/1992 privind unele măsuri pentru impulsionarea încasării tarifelor de transport în trenurile de călători.

Actul normativ din 1992 prevede că se acordă 10% din încasările efectuate de șefii de tren, conductorii de tren și organele de control din unitățile de cale ferată care găsesc în tren persoane fără bilet sau cu legitimații de călătorie necorespunzătoare și care încasează de la aceștia amenzi.

În cazul călătorilor care se urcă în tren fără să cumpere de la casele de bilete sau online bilet de călătorie sau care dețin legitimații de călătorie acordate cu reducere conform legislației în vigoare și nu pot face dovada în tren a reducerii acordate, personalul de tren le emite bilete de călătorie la tarif de taxare în tren. Acesta este mai mare decât tariful perceput la casa de bilete.

Dacă în stația de urcare operatorul de transport feroviar de călători nu are personal pentru vânzarea biletelor, călătorul care se urcă în tren din stația respectivă poate cumpăra din tren un bilet de călătorie la tarif de casă, susține Guvernul. ”În prezent, numărul stațiilor de cale ferată de unde se pot achiziționa bilete de călătorie s-a redus, emiterea biletelor de călătorie la tarif de casă a migrat pe platformele on-line și în tren. Pe platformele de emitere bilete de călătorie on-line, călătorii își pot achiziționa biletele de călătorie până la ora de plecare a trenului sau până cu o oră înainte de plecarea trenului din stația de urcare, ei nemaifiind obligați să se prezinte în stație pentru achiziționarea legitimațiilor de călătorie”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Încasările șefilor de tren, lăsate la latitudinea operatorilor de transport

Tot aici se argumentează că este necesar ca operatorii de transport feroviar de călători să aibă libertatea de a stabili și aplica politici comerciale proprii în ceea ce privește impulsionarea încasării tarifelor de transport în trenuri.

”Precizăm că H.G. nr. 104/1992 nu mai este de actualitate și din cauza faptului că face trimitere la <Societatea Naţională a Căilor Ferate Române>, societate care nu mai există. Prevederile H.G. nr. 104/1992, din cauza faptului că face trimitere la <Societatea Naţională a Căilor Ferate Române>, nu se aplică de către operatorii de transport feroviari privați, în prezent transportul feroviar de călători fiind efectuat și de alți operatori de transport cu capital privat, fiecare OTF stabilind politici proprii în ceea ce privește impulsionarea încasării tarifelor de transport în trenurile de călători. În anul 1992, transportul feroviar de călători se efectua de către un singur operator feroviar cu capital integral de stat care presta atât servicii de transport feroviar de călători, cât și servicii de transport feroviar de marfă, în comparație cu situația actuală când transportul feroviar de călători este separat de transportul feroviar de marfă și este efectuat de o societate comercială cu capital de stat și mai mulți operatori de transport feroviar cu capital privat”, se mai arată în document.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole