joi, aprilie 24, 2025

Cine va salva Gara de Nord București de prost gust?

Combinațiile kitsch cu prețiozități clasic – moderne din Gara de Nord au determinat zilele trecute arhitecții să intervină pe scena publică, reamintind că în Europa contemporană proiectele de arhitectură importante ale marilor gări sunt stabilite prin concursuri de arhitectură.

Stâlpi de fier forjat într-un tipic arhitectural interbelic, asortimentați cu mobilier futurist urban de secol XXI, potriviri ce sunt ca nuca în perete, sar în ochi în mai multe randări ale viitorului aspect al Gării de Nord, apărute în presă zilele trecute. Combinațiile kitsch din Gara de Nord cu prețiozități clasic – moderne au determinat zilele trecute arhitecții să intervină pe scena publică, reamintind că în Europa contemporană proiectele de arhitectură importante ale marilor gări sunt stabilite prin concursuri de arhitectură, nu lăsate la aprecierea celor cu gusturi estetice obscure.

Ordinul Arhitecților din România, filiala București, a trimis un comunicat de presă zilele trecute în care (cumva tardiv?) cere un concurs de soluții pe partea de arhitectură a Gării de Nord București, obiectiv de maximă importanță pentru transportul feroviar din România. Club Feroviar a discutat însă și cu firma de arhitectură parte a consorțiului care a câștigat licitația de modernizare/reabilitare faza I.

OAR București militează pentru o arhitectură contemporană europeană a Gării de Nord, apreciind eforturile de modernizare ale acesteia și aducerea ei la standarde internaționale, au comunicat marți reprezentanți ai arhitecților din Capitală.

În ceea ce privește proiectul de arhitectură destinat gării, OAR București a susținut concursul de soluții ca fiind cea mai bună metodă de asigurare a calității. În acest sens, OAR București a făcut demersuri active încă de acum 3 ani, când, alături de Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 1, Ministerul Transportului, a realizat o serie de dezbateri profesionale și un grup de lucru pentru organizarea unui astfel de concurs.

OAR București trage un semnal de alarmă asupra faptului că proiectul de arhitectură pentru modernizare a Gării de Nord, monument istoric emblematic, ar fi trebuit realizat prin concurs de arhitectură și nu atribuit prin licitație.

Organizația profesională a arhitecților bucureșteni a atras atenția în mai multe rânduri că, în special pentru o realizare arhitecturală care să reprezinte una dintre cele mai importante porți de intrare în Capitala României, numai concursul de arhitectură poate duce la îndeplinirea dezideratului simbolic, la atingerea obiectivelor de calitate arhitecturală, de bună funcționare și de racordare la cerințele internaționale contemporane. Mai mult, această este modalitatea transparentă și democratică pentru realizarea unei proiect de asemenea anvergură.

Concursul de arhitectură este cel care poate să ducă la selectarea celor mai bune idei care să ducă în final și la costurile optime de construire și funcționare.

Precizările OAR București vine după ce recent presa a dezvăluit unele reprezentări grafice, nu se știe cât de reușite, asupra aspectului viitor al Gării de Nord.

Importanța concursurilor


„În acest sens, indicăm la finalul acestui document câteva exemple de gări emblematice din Uniunea Europeană realizate sau modernizate în ultimii ani, pentru care câștigătorii au fost desemnați prin concursuri de arhitectură.

Semnalăm tendința regională de modernizare a infrastructurii feroviare prin concursuri de arhitectură care respectă specificul cultural local, în același timp integrând cerințele moderne de mobilitate și sustenabilitate”, spun arhitecții bucureșteni.

Astfel, în ceea ce privește Gara de Nord, a existat o serie întreagă de eforturi ale mediului de proiectare și universitar în vederea realizării unor bune proiecte de modernizare a Gării de Nord. Atât diverse firme specializate, cât și mediul academic, prin Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, cu proiecte specializate, lucrări de cercetare, diplome. De asemenea, OAR București, în anul 2019, a realizat împreună cu instituțiile abilitate primele eforturi de concurs pentru acest obiectiv.

În acest context, OAR București își exprimă, din nou, disponibilitatea pentru a-și îndeplini misiunea publică și de a susține atât autoritățile publice, cât și investitorii privați pentru a realiza arhitectură de calitate pentru cetățenii Capitalei.

Exemple din țări ale Uniunii Europene de gări emblematice a căror construire, modernizare și/sau restaurare a fost realizată în urma organizării de concursuri de arhitectură:

• Olanda – Gara Centrală din Amsterdam, 2003, arhitectură Benthem Crouwel Architects; GARA AMSTERDAM BIJLMER ARENA, OLANDA, 2007, arhitectură Mecanoo Architecten;
• Franța – Gara de Nord din Paris, 2000-2016, arhitectură Jean-Marie Duthilleul; Gara Lyon Part-Dieu, 2014-2019, arhitectură Renzo Piano Building Workshop;
• Germania – Gara Hamburg Hauptbahnhof, 2012, arhitectură Meinhard von Gerkan și Gerkan, Marg und Partner (gmp); Gara Stuttgart Hauptbahnhof, 2024, arhitectură Ingenhoven Architects;
• Italia – Gara Termini din ROMA, 2000, arhitectură Paolo Desideri și Studio 4;
• Portugalia – GARA GARE DO ORIENTE, LISABONA, 1998, arhitectură Santiago Calatrava;

gara Lisabona

Concursuri de arhitectură au fost organizate în ultimii ani, de asemenea, și pentru modernizarea extinderea și/sau restaurarea gărilor regiunea Europa Centrală și de Est:

• Ungaria – Gara Keleti din Budapesta, organizator MÁV (Căile Ferate Maghiare) și Ministerul Dezvoltării Naționale, 2019, arhitectura Finta Studio (condus de arhitectul József Finta); Gara Déli din Budapesta, organizator Comisia de Dezvoltare a Capitalei Budapesta, 2017, arhitectura KÖZTI Architects & Engineers (echipa condusă de László Kalmár);
• Polonia – Gara Centrală din Varșovia (Warszawa Centralna), organizator PKP (Căile Ferate Poloneze) și Ministerul Infrastructurii, 2018, arhitectura JEMS Architekci; Gara Gdańsk, organizator PKP în colaborare cu Asociația Arhitecților Polonezi (SARP), 2016, arhitectura FORT Architects;
• Cehia: Gara Principală din Praga (Praha hlavní nádraží) organizator Správa železnic (Administrația Feroviară Cehă), 2020, arhitectura Jakub Cigler Architekti în colaborare cu A8000; Gara Smíchov, Praga, organizator Primăria Praga în colaborare cu Institutul de Planificare și Dezvoltare, 2018, arhitectura A69 Architects;
• Bulgaria – Gara Centrală din Sofia, organizator NKZI (Compania Națională de Infrastructură Feroviară), 2015, arhitectura Studio 17,5-G condus de arh. Petar Dikov; Gara Plovdiv – organizator Ministerul Transporturilor și NKZI, 2017 arhitectura A&A Architects;
• Slovacia: Gara Bratislava-Hlavná stanica, organizator ŽSR (Căile Ferate Slovace) în colaborare cu Asociația Slovacă a Arhitecților, 2021 – arhitectura Sdružení X (consorțiu format din arhitecți cehi și slovaci); Gara Košice, organizator ŽSR și Ministerul Transporturilor 2019, arhitectura Ateliér 8000 în colaborare cu ADR (Architekti Daniš Režný).

Opinia actualilor arhitecți ai Gării de Nord

Pentru a lămuri situația și a vedea cum actuala firmă de arhitectură (GRN Studio Design) apreciază criticile OAR București am discutat și cu reprezentanți ai acesteia. Ștefan Andrei Rusu este singurul arhitect printre acționarii și administratorii firmei (un al doilea acționar, Marius Vasile Găbureanu fiind de profesie urbanist).

„Am mai lucrat cu ei (liderul de asociere, respectiv GDO Mov Impex) proiecte diverse și participăm cu ei la diverse licitații. Nu credeam că se va câștiga, vă spun sincer. Noi am participat în calitate de proiectant. Teoretic așa ar trebui să fie (organizat un concurs de arhitectură – n.red.), dar din păcate licitația nu s-a dus acolo, au făcut cum se face într-o licitație. Nu e ilegal ce au făcut însă ca arhitecți suntem de acord cu articolul respectiv. Ideal ar fi într-adevăr să se facă concurs. Adică faci un concurs, apoi demarezi licitația pe proiectul câștigător. Depinde și de natura proiectului. Dacă e doar o lucrare de reparații, așa cum e prevăzut, cum am înțeles noi că e prevăzut, asta mai mult sau mai puțin nu necesită un concurs. Dacă sunt proiecte de anvergură cu refuncționalizări cu intervenții majore cu porțiuni de conservare cu siguranță ar fi ideal o abordare altfel”, spun cei doi. Direcția modernizării Gării de Nord deocamdată e neclară, ceea ce se știe e că acum avem de-a face doar cu faza I.

„Momentan, noi nu știm ce a decis constructorul, așteptăm de la ei, noi nu am făcut nimic, sunt discuții cu arhitectul de la Cultură care va semna proiectul, dar cam atât, nu știm mai mult. Va trebui să fie un șef de proiect specialist pe monumente, noi vom face doar proiectarea efectivă a conceptului propus de șeful de proiect arhitect”, spun ei.

Emil Ivănescu: nu semnalul de alarmă ci sistemul e tardiv

Emil Ivănescu, arhitectul președinte OAR București ocolește întrebarea, dacă nu cumva solicitarea unui concurs de arhitectură pentru proiectul Gării de Nord e tardivă. „Eu apreciez că sistemul e tardiv, căci noi am atras atenția de la început”, spune el. „Lucrurile sunt un pic mai vechi, noi am făcut demersuri timpurii, au fost tot felul de demersuri făcute și noi nu ne referim la partea de infrastructură. Când ai un obiectiv important trebuie să folosești o achiziție prin concurs, afirmă el.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole