Club Feroviar a aflat cine a prorogat Statutul personalului feroviar peste capul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, chiar dacă acesta din urmă îi era superior și pe linie guvernamentală, și de partid. Acum, se lucrează la un nou act normativ pentru ca și cele două articole prorogate din Legea 195/2020 să poată intra în vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2024.
Să recapitulăm ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, când toată suflarea românească era atentă la Bruxelles, unde se discuta admiterea României în Spațiul Schengen, așa cum a dezvăluit la vremea respectivă Club Feroviar. Ei bine, în acest timp Guvernul legifera, pe șest, să suspende aplicarea Statutului personalului feroviar, până la 1 ianuarie 2024.
Prevederea a fost inclusă în ultima clipă, înaintea ședinței de Guvern de joia trecută, în Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (așa-numita ”ordonanță-trenuleț”). ”Aplicarea prevederilor art. 34-35 din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, cu modificările și completările ulterioare se suspendă începând cu data de 1 ianuarie 2023 și până la data de 1 ianuarie 2024”, se arată la art XLV al proiectului de act normativ, care între timp a devenit literă de lege.
Sorin Grindeanu, pus în fața faptului împlinit
Cele două articole sunt, de fapt, și cele mai importante din lege și se referă la posibilitatea ca personalul feroviar care a ocupat posturi cu atribuții de siguranța circulației să se poată pensiona anticipat, mai devreme cu cinci ani. De asemenea, s-au prorogat și prevederile referitoare la încadrarea în condiții speciale la locurile de muncă ale personalului feroviar cu responsabilități în siguranța circulației feroviare sau cu metroul.
La vremea respectivă, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, responsabil cu domeniul feroviar, spunea că a fost luat prin surprindere de acele modificări și că de la minister proiectul a plecat fără prorogarea Statutului. Același lucru l-a susținut ulterior și comunicatorul ministrului Sorin Grindeanu.
Am semnalat încă de atunci că Sorin Grindeanu, în afară de faptul că este ministru al Transporturilor, este și vicepremier, dar și prim-vicepreședinte al PSD. Deci, este, atât pe linie guvernamentală, cât și pe linie de partid, deasupra miniștrilor Finanțelor, Adrian Câciu, și Muncii, Marius Budăi, singurii care ar fi putut modifica ordonanța-trenuleț în ultima clipă. Mai ales că varianta inițială, fără prorogarea Statutului, avea și avizul Consiliului Economic și Social.
Marius Budăi a prorogat cele două articole din Statutul personalului feroviar

Ei bine, Sorin Grindeanu s-a dovedit a fi un vicepremier de mucava, așa cum a fost și premierul de mucava al lui Liviu Dragnea.
Club Feroviar a aflat cine a introdus în ultima clipă în actul normativ menționat prorogarea celor două articole din Legea 195/2020. Este vorba de ministrul Muncii, Marius Budăi. Oficialii ministerului condus de acesta au invocat faptul că pensionarea înainte de termen nu poate intra în vigoare pentru că nu știu unde s-o încadreze, la pensionare anticipată (caz în care se aplică o penalizare la pensie), la limită de vârstă sau în altă parte. De aceea, au cerut să aibă la dispoziție mai mult timp pentru a analiza această situație. De parcă din 2020, când președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea, și până acum nu ar fi avut destul timp la dispoziție.
Comisie interministerială pentru Statutul personalului feroviar
Pentru a drege busuiocul și pentru a evita declanșarea unei noi greve la CFR, oficialii guvernamentali s-au mobilizat și vor constitui o comisie interministerială, din care să facă parte reprezentanți de la Transporturi, Muncă și Finanțe, care să analizeze modul cum poate fi aplicat Statutul.
Discuțiile se vor desfășura în legătură cu două aspecte. Primul vizează modul cum ar putea fi aplicate înainte de 1 ianuarie 2024 cele două articole prorogate.
Al doilea aspect se referă la analize pentru întocmirea bugetelor de venituri și cheltuieli ale CNCF CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă pe anul viitor, pentru ca ele să includă și sumele necesare aplicării celorlalte prevederi ale Statutului. Este vorba de cele referitoare la salarizare (pentru unele funcții retribuția putând să se majoreze cu până la 50%), care nu se aplicau de la 1 ianuarie, ci de la 1 iulie 2023. Asta pentru că în momentul de față sunt în vigoare Contracte Colective de Muncă la toate societățile și companiile feroviare de stat (CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă), iar Legea 195/2020 prevede că acestea își mențin valabilitatea timp de șase luni de la intrarea în vigoare a Statutului. Termenul ar fi 1 iulie 2023, deci înainte de prima rectificare bugetară, așa că sumele trebuie cuprinse încă de la început în bugetele societăților feroviare de stat.
Dacă nu se va întâmpla acest lucru, și prevederile cu pricina vor fi prorogate.