Bogdan Chirițoiu despre CFR Marfă: ”datoriile vor fi repuse pe rol, cu dobândă”

12 octombrie 2019

Datoriile vor fi repuse pe rol, cu dobândă, după decizia Comisiei Europene, a spus sâmbătă președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu despre CFR Marfă.

Chirițoiu despre CFR Marfă investigația CE la CFR Marfă

“La CFR Marfă ne aşteptăm să fie o decizie a Comisiei Europene care să crească datoriile companiei. Compania are oricum datorii către CFR Infrastructură de 400 milioane de euro, care sunt datoriile ei vechi, şterse în pregătirea privatizării, privatizare care a eşuat prin 2014. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic. La vremea respectivă, Comisia Europeană a acceptat să fie şterse datoriile, pentru ca societatea să fie atractivă pentru privatizare. Asta înseamnă că datoriile vor fi repuse pe rol, cu dobândă”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferință de presă susținută la Sinaia.

Trebuie un proces de restructurare, spune Bogdan Chirițoiu despre CFR Marfă

Până la finele anului în curs vom afla de la Bruxelles verdictul în investigația CE la CFR Marfă, mai exact suma pe care trebuie plătită, a declarat recent Bogdan Chiriţoiu.

El a susţinut că CFR Marfă va trebui să treacă printr-un proces de restructurare, fiind clar că nu va putea să mai funcţioneze ca până acum. “CFR Marfă va trebui să treacă printr-un proces de restructurare, sub ce formă facem restructurarea…firma oricum are datorii, n-are de unde să mai plătească şi sutele astea de milioane de euro care vor veni suplimentar. Exact sub ce formă legală se va produce restructurarea nu ştiu să spun. Dar e clar că firma nu va putea să funcţioneze ca până acum”, a spus şeful autorităţii de concurenţă.

Comisia Europeană a lansat, la jumătatea lunii decembrie 2017, o investigaţie aprofundată pentru a determina dacă stingerea de către statul român a datoriilor CFR Marfă a afectat mediul concurențial.