luni, mai 13, 2024
spot_img

China va construi Budapestei o centură feroviară dar și o conexiune feroviară spre aeroport

China va construi Budapestei o centură feroviară în jurul capitalei, dar și o conexiune feroviară spre aeroport, proiectele fiind stabilite recent, în cursul vizitei liderului chinez Xi Jinping în țara vecină.

Beijingul a investit miliarde de dolari în Ungaria și consideră că țara membră a Uniunii Europene este un punct de sprijin important în cadrul blocului comercial cu 27 de membri. În decembrie, Ungaria a anunțat că unul dintre cei mai mari producători de vehicule electrice din lume, compania chineză BYD, va deschide prima sa fabrică europeană de producție de vehicule electrice în sudul țării – o incursiune care ar putea da peste cap competitivitatea industriei auto de pe continent.

Țara fără acces la mare, punct de intrare a mărfurilor din China în UE

Ungaria găzduiește, de asemenea, mai multe fabrici chinezești de baterii pentru VE și speră să devină un centru global de producție a bateriilor litiu-ion și a întreprins un proiect feroviar – parte a Inițiativei Belt and Road a lui Xi – pentru a conecta țara cu portul Piraeus din Grecia, controlat de chinezi, ca punct de intrare pentru mărfurile chinezești în Europa Centrală și de Est.

Ungaria și China au semnat joi o serie de noi acorduri pentru a-și aprofunda cooperarea economică și culturală în timpul unei vizite a președintelui chinez Xi Jinping în această țară central-europeană, o călătorie menită să consolideze amprenta economică a Chinei în regiune, potrivit AP.

Xi și premierul ungar Viktor Orbán au purtat discuții în capitala Budapesta, ca parte a ultimei etape a liderului chinez într-un turneu european de cinci zile care a cuprins și Serbia, și Franța. În timpul unei conferințe de presă care a urmat discuțiilor, Orbán a lăudat „prietenia continuă și neîntreruptă” dintre cele două țări de la începutul mandatului său, în 2010, și a promis că Ungaria va continua să găzduiască și alte investiții chinezești.

„Aș dori să îl asigur pe președinte că Ungaria va continua să ofere condiții echitabile pentru companiile chineze care investesc în țara noastră și că vom crea oportunitatea ca cele mai moderne tehnologii occidentale și cele mai moderne tehnologii orientale să se întâlnească și să construiască o cooperare în Ungaria”, a declarat Orbán.

Joi, Xi a declarat că el și Orbán au căzut de acord că Inițiativa Belt and Road „este extrem de coerentă cu strategia Ungariei de deschidere spre est” și că China sprijină Ungaria să joace un rol mai important în cadrul UE în ceea ce privește promovarea relațiilor dintre China și UE.

Oficialii ungari și chinezi au încheiat un acord de parteneriat strategic și au semnat alte 18 acorduri și memorandumuri de înțelegere, dar nicio investiție majoră nu a fost anunțată în cadrul conferinței de presă.

China va construi Budapestei centură feroviară de marfă

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat ulterior, într-o înregistrare video pe Facebook, că au început discuțiile inițiale privind dezvoltarea de către China a unei căi ferate de transport de marfă care să ocolească Budapesta și a unei legături feroviare între capitală și aeroportul Ferihegy din Budapesta.

IN THE SPOTLIGHT

Târgul de Carieră Feroviară în România, 12-14 iunie în format hibrid: fizic și online

”Târgul de Carieră Feroviară în România”, singurul târg de profil dedicat domeniului feroviar și al transportului urban pe șină, se va desfășura în format...

Ultimele Articole