China ar vrea sa construiasca o linie de mare viteza Stockholm – Oslo

Astfel, China vizeaza acum si piata feroviara din Scandinavia, exprimandu-si interesul pentru  construirea unei linii de mare viteza intre Stockholm si Oslo. Posibilitatea realizarii acestui proiect a fost discutata la Oslo, in cadrul unei vizite de afaceri efectuata de catre o delegatie a Asociatiei Chineze pentru Promovarea Cooperarii Internationale Tehnice si Economice.

„Am discutat despre cum ar putea China, eventual, sa sprijine acest proiect din punct de vedere financiar dar si al competentelor de care dispune”, a precizat Alf S. Johansen, membru in Comitetul de Granita Värmland-Østfold, comitet care coordoneaza acest proiect.

Potrivit estimarilor, linia de mare viteza ar reduce semnificativ timpul de calatorie intre capitalele Suediei si Norvegiei, de la peste cinci ore, in prezent, la mai putin de trei ore. Linia va fi destinata pasagerilor care in prezent utilizeaza transportul aerian intre Stockholm si Oslo.

Au fost avansate doua scenarii pentru aceasta linie de mare viteza, iar primul dintre ele vizeaza optiunea de a reconstrui si moderniza liniile existente, proiect ce s-ar ridica la un cost de 50 de miliarde coroane suedeze (5,1 miliarde euro).

Cel de-al doilea scenariu implica posibilitatea construirea unei noi linii feroviare, intre Stockholm si Oslo, iar costul pentru aceasta varianta ar fi de 170 de miliarde coroane suedeze (17,3 miliarde euro).