China ar putea sprijini financiar proiectele feroviare din Bulgaria

11 iulie 2018

In timpul unei intrevederi cu presedintele companiei Chinese Railway Group Limited (CREC), Zongyan Zhang, Ministrul Adjunct al Transportului, Velik Zanchev, a discutat principalele proiecte feroviare pentru care Bulgaria cauta finantare. Ministrul Adjunct Zanchev a subliniat cooperarea importanta cu companii precum CREC care si-au dovedit abilitatile in constructia infrastructurii feroviare.

Reprezentantul CREC a spus ca, alaturi de compania sa, este foarte interesat de consolidarea cooperarii cu Bulgaria in cadrul Initiativei 16 + 1. Conform acestuia, coridorul Europa-China este in constructie si spera ca Bulgaria va oferi rute potrivite pentru includerea in coridor. „China este interesata sa construiasca o platforma pentru a face schimb de experienta si personal de instruire in Bulgaria. CREC este pregatita sa discute finantarea proiectelor feroviare bulgare, precum si sa semneze acorduri de constructie a capacitatii”, a declarat Zhang.

Pentru constructia si modernizarea tuturor liniilor prioritare, in cadrul proiectelor retelei centrale TEN-T pana in 2030, Bulgaria are nevoie de investitii de 4,3 miliarde de euro. Printre proiectele feroviare importante ale Bulgariei se numara modernizarea infrastructurii feroviare in nordul Bulgariei, inclusiv Ruse – Varna, Sofia – Varna si Ruse – Dimitrovgrad.

Proiectul de cale ferata Vidin – Sofia are cea mai mare valoare si anume 2,31 miliarde de euro. Un alt proiect important prevede modernizarea liniei Sofia – Kulata, pe coridorul Est/Mediteranean cu o valoare estimata de 1,22 miliarde de euro.

Recent, Bulgaria a lansat licitatia pentru sectiunea de cale ferata Orizovo-Mihailovo, in cadrul celui de-al doilea lot al proiectului Plovdiv-Bourgas care include reabilitarea si modernizarea a 296 km. Proiectul este estimat la 345 milioane de euro si ar trebui finalizat pana in 2020. In plus, Compania Nationala de Infrastructura Feroviara din Bulgaria va anunta si licitatii pentru reabilitarea mai multor gari si instalarea sistemului ERTMS/ETCS pe liniile de cale ferata principale.