Un contract de drumuri prost executat atârnă ca piatra de moară de gâtul Webuild în cazul licitației de modernizare a căii ferate Ronaț – Arad. Asta dacă CFR SA va „binevoi” să țină seama de decizia obligatorie a Curții de Apel.
Deși pare ca deja atribuit, contractul de modernizare a lotului 4 de cale ferată Caransebeș – Arad (Ronaț – Arad) este încă în dispută. Curtea de Apel a obligat CFR SA, la finele lunii trecute, să ia în serios contestația firmei Arcada Company care afirmă că acest contract nu i se poate da firmei Webuild, căci aceasta are contracte reziliate semnate cu statul român.
Evaluarea ofertei Webuild s-a făcut „superficial” și cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare, spune CNSC, afirmație care este preluată și menținută și de Curtea de Apel.
CFR SA este obligată să clarifice și să reevalueze oferta firmei Webuild depusă pe lotul 4 din tronsonul de cale ferate Caransebeș – Arad (Ronaț – Arad), potrivit deciziei Curții de Apel București pronunțată în ultima săptămână a lunii octombrie în cadrul acestei licității. Astfel, deși decizia Curții desființează decizii ale CNSC favorabile firmelor Alstom și Arcada, aceasta menține o cerere a companiei Arcada de a se verifica veridicitatea declarațiilor depuse la licitație de Webuild. În aceste declarații, firma italiană afirmă că nu a fost sancționată și nu i s-au cerut daune interese în alte contracte semnate cu autoritățile române. Or, spune Arcada, firmei italiene Webuild, moștenitoare a firmei Astaldi, i s-a reziliat contractul de modernizare pentru DN79 Arad Oradea (6R1), semnat cu Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR).
În 2017, mass-media a informat că firma italiană Astaldi a iniţiat în contractul drumului național menționat mai multe dispute în care a inclus 29 de revendicări prin care a solicitat sume suplimentare şi extensii de timp.
Fără a stabili vinovăția firmei italiene, CNSC decide că CFR SA este obligată să dea Webuild dreptul de a se apăra. Nu este clar dacă preluarea Astaldi de către Webuild se referă și la contractul în cauză, în caz negativ firma italiană neputând fi trasă la răspundere pentru sancțiunea aplicată predecesoarei Astaldi, firmă condusă de mituitorul Luca Canino, intrat în atenția PNA.
CNSC: CFR SA a evaluat „superficial” oferta
Oricum, CFR SA a simulat analiza atentă a ofertei Webuild din acest punct de vedere. „Se reține că evaluarea ofertei asocierii Webuild s-a realizat în mod superficial și cu nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare, în privința clarificării și verificării atente de către entitatea achizitoare a incidenței tuturor cerințelor legale ale motivului de excludere și a demonstrării fiabilității operatorului economic care să îi permită menținerea în competiție (…) În lumina celor înfățișate, admiterea ofertei asocierii nu poate fi validată de Consiliu în absența lămuririlor necesare, iar obiecțiile contestatarei privind nelegalitatea admiterii asocierii se vădesc a fi fondate”, spune CNSC. Instanța afirmă că sarcina clarificării acestor aspecte îi revine comisiei de licitație.
Curtea de Apel: Oferta Webuild trebuie clarificată și reevaluată
Opinia a fost menținută și de la Curtea de Apel. „Menţine măsura obligării entităţii contractante la clarificarea şi reevaluarea ofertei Asocierii WEBUILD SPA – PARTECIPAZIONI ITALIA SPA – SALCEF SPA TIMIŞOARA – ARAD LOT 4 prin WEBUILD SPA pentru lotul 2, precum şi la emiterea unui nou raport al procedurii de atribuire pentru lotul 2, dispusă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, urmând ca după reevaluarea ofertei Asocierii WEBUILD SPA – PARTECIPAZIONI ITALIA SPA – SALCEF SPA TIMIŞOARA – ARAD LOT 4 prin WEBUILD SPA pentru lotul 2 să îi comunice acesteia rezultatul procedurii potrivit legislaţiei aplicabile”, spune Curtea.
Reevaluarea CFR SA în doar 5 zile
Surse Club Feroviar afirmă că reevaluarea ofertei a fost făcută și în prima zi a lunii noiembrie firmei Webuild i s-a comunicat că e câștigătoare. Aceasta înseamnă că CFR SA i-au fost necesare doar cinci zile să lămurească problema cu firma italiană (25 octombrie decizia Curții de Apel ce obliga la reevaluare, 1 noiembrie comunicarea rezultatului pozitiv către Webuild de către CFR SA).
La finele săptămânii trecute, în drum spre casă, la Aeroportul Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a participat la semnarea contractului pentru lotul 3 între CFR SA și Webuild.
Ce conțin lucrările
Oferta financiară depusă de Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – Timișoara – Arad Lot 4, în valoare de 2.184.174.656,60 lei, fără TVA, a fost desemnată câștigătoare. Durata de implementare a contractului este de 102 luni, din care 42 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor și 60 de luni, perioada de garanție a obiectivului.
Sursa de finanţare a fost identificată și va fi asigurată prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil.
Obiectivul principal al programului este Modernizarea infrastructurii pe Lotul 4 Ronaț Triaj Gr. D – Arad (55 km), de la km 008+183 (semnalul de ieşire din Ronaţ Triaj Gr. D), la km 56+350 (semnalul de intrare în staţia Arad). Pe lângă acest tronson, tot în cadrul lotului 4, proiectul cuprinde și modernizarea/reconfigurarea liniei CF Aradu Nou – Glogovăț (indicativ 220), pe o distanță de cca. 7 kilometri.
Pe traseul existent, calea ferată este simplă, electrificată, dotată cu instalație BLA și este dispusă atât în rambleu cu înălţimea de maximum 12 metri, cât și în debleu cu adâncimea de maximum 8 metri. Pe cea mai mare parte a tronsonului feroviar, vizat pentru modernizare, calea se va dubla. Traseul de cale ferată proiectat se va desfăşura în general pe amplasamentul existent al liniei CF, cu excepţia tronsoanelor compuse din aliniamente şi curbe ce nu asigură retrasarea liniei cu parametrii pentru circulația cu viteza de 160 km/h. Calea ferată existentă între staţiile Aradu Nou și Arad se va menţine simplă, însă se va moderniza. Pe intervalul dintre staţiile Aradu Nou şi Glogovăţ, traseul existent al căii ferate (linia Aradu Nou – Glogovăţ) se va modifica, pentru a se putea realiza un racord feroviar, care va asigura ocolirea Municipiului Arad de către trenurile de marfă, care vor circula între Timişoara şi Arad. Noul tronson feroviar proiectat între Aradu Nou şi Glogovăţ va traversa râul Mureş pe un pod construit în amonte faţă de cel existent.
De asemenea, se vor executa lucrări:
- – de reconstrucție sau reparaţii/modernizare la un număr de 6 poduri, 30 podeţe, 7 treceri la nivel, 15 pasaje denivelate, inclusiv 9 podeţe de descărcare;
- – de modernizare a instalațiilor de energoalimentare, linie de contact, telecomunicații, semnalizare, centralizare, bloc (SCB), sanitare, termotehnologice etc;
- – de modernizare a clădirilor din staţiile şi haltele de mişcare de pe tronson: Sânandrei, Băile Călacea, Orţişoara, Vinga, Şag, P.M. Valea Viilor, Aradu Nou, Glogovăț, Micălaca. Stația care se vor transforma în post de mișcare este Staţia Valea Viilor;
- – de modernizare a reţelelor locale existente, de conducte de distribuţie a apei şi de canalizare, care asigură racordarea tuturor consumatorilor branşaţi în prezent la staţiile CF;
- – de protecția mediului – panouri fonoabsorbante, decontaminarea solului, amenajări de spații verzi, separatoare de hidrocarburi și bazine decantoare, garduri și panouri de protecție.
Prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe secțiunea Ronaț Triaj Gr. D – Arad (lotul 4) se vor asigura condiţii tehnice pentru circulaţia cu viteza de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi de siguranţă a traficului feroviar.