spot_img
duminică, octombrie 2, 2022
spot_img

CFR SA licitează studiile de fezabilitate pentru modernizarea a 23 de stații de cale ferată

Gara Sinaia, una dintre cele 47 de gări incluse în program

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a lansat licitaţiile în vederea elaborării studiilor de fezabilitate pentru modernizarea a 23 de staţii de cale ferată incluse în proiectul Modernizarea a 47 de staţii de cale ferată, parte integrantă a Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Sucursalele Regionale de Căi Ferate București, Brașov, Iași şi Timișoara au lansat procedurile de licitaţie în vederea elaborării studiilor de fezabilitate pentru modernizarea a 23 de staţii de cale ferată – Târgoviște, Ploiești Vest, Sinaia, Bușteni, Videle, Titu, Băile Herculane, Petroșani, Orșova, Miercurea Ciuc, Făgăraș, Sebeș Alba, Gheorghieni, Reghin, Aiud, Teiuș, Războieni, Suceava Nord, Pașcani, Vatra Dornei Băi, Verești, Dolhasca și Gura Humorului (Oraș) – aflate pe raza judeţelor Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Caraș Severin, Hunedoara, Mehedinți, Harghita, Brașov, Alba, Mureș, Iași și Suceava.

Un comunicat de presă al  CFR SA arată că obiectivele prevăzute în elaborarea studiilor de fezabilitate au drept scop asigurarea unor servicii de calitate într-un spaţiu modern, adaptat cerinţelor pieţei şi nevoilor călătorilor, cu accent deosebit pe:

 • modernizarea și repararea clădirilor de călători, inclusiv facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă;
 • înălțarea peroanelor în conformitate cu standardele europene, modernizarea copertinelor, a liniilor din stații, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare;
 • asigurarea sistemelor de ventilație şi încălzire, montarea de panouri fonoabsorbante;
 • modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii şi de informare a publicului călător;
 • înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice şi refacerea sistemului de drenaj;
 • asigurarea elementelor de siguranţă în staţii, prin construirea unor rampe speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, balustrare, garduri de siguranţă între liniile din staţii etc.

 

Valoarea costurilor estimate pentru elaborarea studiilor de fezabilitate aferente celor 23 staţii de cale ferată este de 6,84 milioane lei fără TVA, iar sursa de finanţare este inclusă în bugetul CFR SA, la capitolul fonduri externe nerambursabile. Anunţurile de participare la licitaţiile deschise organizate de Sucursalele Regionale CF București, Brașov, Iași şi Timișoara sunt disponibile în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice (SICAP), la adresa www.e-licitatie.ro.

Licitație pentru schimbarea înfățișării Gării de Nord

Cele 23 de stații reprezintă al doilea lot din totalul de 47 de stații ce urmează a fi modernizate.  Procedurile de licitaţie pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru primele 24 staţii de cale ferată, incluse în proiectul Modernizarea a 47 de staţii de cale ferată – Satu Mare, Baia Mare, Jibou, Dej Călători, Beclean pe Someş, Valea lui Mihai, Carei, Salonta, Târgu Jiu, Alexandria, Caracal, Filiaşi, Roşiori Nord, Piatra Olt,  Mangalia, Neptun (Hc), Costineşti Tabără, Ciulniţa, Râmnicu Sărat, Adjud, Comăneşti, Făurei, Tecuci şi Mărăşeşti -, aflate pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Olt, Dolj, Teleorman, Buzău, Bacău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Constanţa şi Călăraşi, au fost lansate la începutul lunii iunie, de Sucursalele Regionale de Căi Ferate Cluj, Craiova, Constanţa şi Galaţi.

Separat de modernizarea celor 47 de gări CFR SA are în plan și schimbarea înfățișării Gării de Nord. Compania a publicat recent  în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de participare privind modernizarea și consolidarea Gării de Nord.

Potrivit documentului, obiectivele specifice ale investiției sunt următoarele:

 • Regenerarea urbană a zonei Gara de Nord pe principiile de smart city / creative city / green city;
 • Folosirea resurselor provenite din activele valoroase ale CFR pentru realizarea eurogării și a optimizării operațiunilor feroviare pentru călători fără subvenții din partea statului;
 • Stimularea transportului regional/ local/ periurban/ urban pe calea ferată similar cu alte stații feroviare din Europa;
 • Perspectiva introducerii transportului feroviar cu trenuri de mare viteză pe rute interne și internaționale (Istanbul, Budapesta, Viena, Varsovia, Kiev etc);
 • Modernizarea / consolidarea / repararea clădirilor din stația de călători București Nord, precum și spaţiile destinate serviciilor pentru călători și zona comercială și asigurarea facilităților pentru persoanele cu mobilitate redusă, handicap vizual, auditiv;
 • Asigurarea cu sisteme noi de ventilație/ încălzire;
 • Înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
 • Ridicarea nivelului peroanelor în conformitate cu standardele europene în vigoare și reabilitarea copertinelor;
 • Reabilitarea liniilor din staţie;
 • Refacerea sistemului de drenaj;
 • Montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
 • Modernizarea echipamentului de telecomunicaţii inclusiv informare a publicului călător;
 • Asigurarea elementelor de siguranță şi confort pentru calători reprezentate de balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, garduri de protecție între linii etc.

Câștigătorul va fi desemnat pe baza punctajului obținut acordat în proporție de 40% pentru prețul ofertei și 60% pentru componenta tehnică (metodologia aleasă, experiența personalului). Ofertele trebuie depuse până la data de 5 august.

Ultimele Articole