Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a făcut primul pas concret pentru introducerea ERTMS pe Predeal-Constanța.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație cu titlul ”Proiectare și execuție lucrări aferente obiectivului de investiții <Implementarea măsurilor necesare funcționării sistemului ERTMS pe secțiunea de cale ferată Predeal-București-Constanța și extinderea sistemului GSM-R pe rețeaua primară de transport feroviar> – LOT 1 – Lucrări de construcții civile pentru Centrul de Control Operațional – CNMT București”.
Valoarea totală estimată a contractului ce se intenționează a fi încheiat este cuprinsă între 113.267.667,59 și 133.798.138,37 lei (23-27 de milioane de euro).
Lucrările aferente obiectivului de investiție constau în construirea clădirii Centrului de Control Operațional – CNMT București, care va asigura integrarea elementelor necesare punerii în operare comercială a sistemului ERTMS nivel 2, pe tronsonul de cale ferată Predeal-București-Constanța. Centrul de Control Operațional – CNMT București va fi localizat în zona stației de cale ferată București Basarab, într-un spațiu cu o structură multifuncțională, adaptat nevoilor funcționale specifice pentru managementul traficului feroviar, precum și a serviciilor auxiliare și administrative.
Ce va include CNMT București
În cadrul CCO – CNMT București, în funcție de cerințele proiectelor din cadrul altor contracte care urmează a fi implementate se vor amplasa următoarele posturi de operare și de comunicații, atât cele vitale de siguranța feroviară, cât și cele pentru managementul, supravegherea, monitorizarea și gestionarea traficului feroviar: a) Instalația de Management al Traficului Feroviar (IMTF); b) Instalația pentru Conducerea Centralizată al Traficului (ICCT); c) CMI-RBC – post de operare a sistemului ETCS nivel 2; d) Centru de Diagnoză și Mentenanță; e) Post Operare DCOS; f) Post Operare SIP/SAP (PIS/PAS); g) Posturi de operare pentru aplicațiile sistemului IRIS; h) Post Operare CCTV; i) Dispecer Energetic Feroviar (DEF); j) CTS – Console dispecer GSM-R; k) Telefoane digitale.
Durata estimată de implementare a contractului, inclusiv a perioadei de garanție, este de 88 de luni calendaristice, din care: 10 luni proiectarea, 14 luni execuția lucrărilor, 60 de luni perioada de garanție minimă, patru luni perioada de încheiere (o lună recepția finală și trei luni activitate de plăți după recepția finală).
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 21 octombrie 2024, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 21 aprilie 2025.