joi, ianuarie 16, 2025
spot_img

CFR SA devine membru PRIME

CFR SA_Posada_IMG_0770CFR SA a semnat declaraţia de adeziune la Platforma PRIME – organism de dialog la nivel transfrontalier între Comisia Europeană şi managerii companiilor de infrastructură feroviară.
CFR SA, în calitate de membru cu drepturi depline a PRIME, va avea acces direct la procesul decizional şi de reglementare stabilit la nivelul Comisiei Europene pentru activităţile administratorilor de infrastructură feroviară şi va beneficia activ de experienţa dobândită în această activitate de celelalte reţele feroviare cu tradiţie în Europa.

“În noua sa calitate de membru PRIME, CFR SA are posibilitatea de a participa în mod susţinut în cadrul grupurilor de lucru ale Comisiei Europene şi de a-şi defini politica de dezvoltare internă pe reguli noi, în compatibilitate cu politica europeană în domeniu. Nu în ultimul rând, avem în vedere specificul reţelei româneşti care în acest moment nu se află într-o situaţie favorabilă şi care prin politici adecvate de dimensionare şi finanţare poate recupera într-o perioadă rezonabilă de timp, decalajul faţă de infrastructura feroviară a altor ţări din UE.”, a declarat Marius Chiper, director general al CFR SA.
Reuniunea oficială s-a desfăsurat în perioada 2-3 iunie în Marea Britanie, la Coventry, sub președinția lui Alain Quiet, director general al SNCF Reseau.

Platforma PRIME a fost creată în 2013 la propunerea Comisiei Europene, având ca obiectiv promovarea aspirațiilor și intențiilor administratorilor de infrastructură feroviară, ale asociațiilor relevante și ale Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport (DG MOVE) pentru a spori cooperarea și colaborarea în vederea îmbunătățirii spaţiului feroviar European.

În prezent PRIME reuneşte 27 de companii-administratori de infrastructură feroviară sau organizaţii profesionale feroviare din ţări precum Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, Olanda, Spania, Suedia şi derulează activităţi de promovare a intereselor feroviare în relaţia cu Comisia Europeană pe domenii de reglementare, precum: implementarea Pachetului IV Feroviar şi liberalizarea pieţei de transport feroviar, definirea indicatorilor cheie de performanţă ai administratorilor de infrastructură, consolidarea financiara a administratorilor de infrastructura, dezvoltarea siguranţei feroviare sau introducerea conceptului de digitalizare în domeniul feroviar.

IN THE SPOTLIGHT

Rușine! Numărul de km de cale ferată modernizată în 35 de ani, la jumătate față de cel al autostrăzilor

Anul 2025 a început cu un record negativ pentru transportul feroviar în comparație cu cel rutier: numărul de km de cale ferată modernizată este...

Ultimele Articole