spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

Ruta Trans-Caspica va aduce CFR SA venituri suplimentare de 28 milioane euro

ruta-titr_shutterstock_252624025-pic905-895x505-48590Dezvoltarea unui nou coridor de transport multimodal, pe relația Asia – Europa, ar putea schimba dinamica în piața transporturilor la nivel global. Inițiat de către guvernele din China, Kazahstan și Azerbaidjan, proiectul Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică (Trans-Caspian International Transport Route) are ca obiectiv restabilirea comerțului extern și a transportului de mărfuri între China și Europa, via Asia Centrală și regiunea Caucazului de Sud, traversând țări precum Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, România, Ungaria, Austria și Germania.

Ruta, în lungime totală de 9,500 km, traversează și teritoriul României, pe Coridorul feroviar IV, pe relația Portul Constanța – Curtici, mai exact cei 860 km ai Coridorului. Astfel, potrivit estimărilor, pe această rută va fi transportat un volum de 27,5 milioane tone anual, până în 2020. Durata unui transport, pe toată lungimea rutei Trans-Caspice, va fi de 14 zile.

Se estimează că un număr de 300.000 de containere vor tranzita anual Europa. Transportul pe teritoriul României a unei părți importante din acest flux de mărfuri ar aduce CFR SA un venit suplimentar de 28 milioane euro, prin încasarea taxei de utilizare a infrastructurii.

Pe teritoriul României, compania care va asigura logistica este Translogist Intertrans Unigrup, compania fiind unul dintre inițiatorii proiectului Trans-Caspica.

 

Ultimele Articole