Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a rămas fără bani pentru asigurarea în bune condiții a funcționării infrastructurii feroviare, drept pentru care Guvernul se pregătește să aloce de urgență 12 milioane de euro.
UPDATE. Proiectul de HG a fost aprobat.
Pe ordinea de zi a ședinței de joi de la Palatul Victoria se află proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
În acest an, pentru întreținerea și funcționarea infrastructurii feroviare publice, CNCF CFR SA are alocată suma de 3.199.483,00 mii lei (echivalentul a puțin peste 640 de milioane de euro). ”În anul 2024 Compania Naționala de Căi Ferate CFR – S.A. a estimat venituri proprii din activitatea de exploatare feroviară în valoare de 1.126.000,00 mii lei, în condițiile în care, pe fondul aplicării Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, a majorării prețurilor și tarifelor la materiale, energie electrică și combustibil, precum și a majorării salariului minim brut în construcții începând cu 25 octombrie 2023, necesarul de resurse financiare al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR – S.A. pentru susținerea finanțării activității curente, inclusiv circulația pe calea ferată în condiții de siguranță este de 1.426.000,00 mii lei. Așadar, apare ca necesară asigurarea de resurse financiare în valoare de minimum 60.000,00 mii lei, modalitatea identificată fiind majorarea capitalului social al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR-S.A. prin aport în numerar (în valoare de 60.000,00 mii lei)”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
CFR SA a rămas fără bani pentru salarii și plata facturilor
În perioada următoare, suma de respectivă va fi utilizată de CNCF CFR SA pentru achitarea drepturilor salariale și de personal, precum și pentru achitarea a contravalorii lucrărilor și serviciilor infrastructurii feroviare, energiei electrice și combustibilului.
Autorii proiectului notează că, în desfășurarea activității curente, administratorul infrastructurii feroviare face cheltuieli (în baza reglementarilor legale în vigoare) care nu pot fi asigurate din alocațiile primite de la buget. De exemplu, în Bugetul de Venituri și Cheltuieli aferent anului 2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 492 din 14 mai 2024, pentru indicatorii „cheltuieli cu energie electrică” este prevăzută suma de 94.645,76 mii lei, iar pentru ”cheltuieli cu materiale, lucrări și combustibil pentru întreținerea și reparația infrastructurii feroviare” în vederea asigurării circulației pe calea ferată în condiții de siguranță și a confortului călătorilor – 120.000 mii lei.
”În acest sens, se propune alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a sumei de 60.000,00 mii lei la capitolul 84.01 <Transporturi>, Subcapitolul 84.01.01 <Administrația centrală>, Titlul XVI. <Active Financiare>, articolul 72.01 <Active financiare>, alineatul 72.01.01 <Participare la capitalul social al societăţilor comerciale>”, se mai arată în document.