miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

EXCLUSIV. CFR SA se chinuie să cârpească un proiect făcut prost: calea ferată de aeroport

Exact ca la o autostradă (românească, evident) care se ”înfundă” într-un drum național cu o singură bandă pe sens. Așa este și calea ferată de aeroport. Pusă în funcțiune în urmă cu mai bine de trei ani, conexiunea feroviară dintre Gara de Nord și Aeroportul Henri Coandă din Otopeni a câștigat încrederea românilor, într-o țară în care transportul feroviar a ajuns (din păcate și din vina politicienilor) ciuca miștourilor. Numai că, din când în când, circulația pe această linie fanion a CFR este dată peste cap de incidente minore la prima vedere, dar care au consecințe majore. Acum, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA se chinuie să cârpească proiectul. Adică să facă ce trebuia făcut acum mai bine de trei ani.

Problemele nu apar din cauza racordului nou construit, cu viaduct peste DN1, pe care este linie simplă, așa cum s-a mai vehiculat în spațiul public. Racordul își face treaba, chiar dacă linia nu este dublă, pentru că instalațiile de automatizare (semnalizare) sunt noi, iar pe aici circulă doar trenurile de aeroport.

Faptul că intervalul de succedare a trenurilor (de 40 de minute) este prea mare nu este cauzat de racord, ci de celelalte limitări ale liniei de pe Magistrala feroviară 700, care nu au fost rezolvate decât parțial înainte de lansarea serviciului comercial. Chiar și așa, cu linie simplă pe racord, intervalul dintre două trenuri ar putea fi micșorat la 20-25 de minute. Nu se poate însă din alte cauze, pe care le vom detalia în cadrul acestui articol, în care vom prezenta și ce va face CNCF CFR SA pentru a rezolva problemele.



O defectare la Parc Mogoșoaia a dat peste cap tot programul de circulație pe calea ferată de aeroport

calea ferată de aeroport automotoare defecte la Parc MogoșoaiaVom porni de la un exemplu punctual, pentru a ajunge apoi să avem imaginea de ansamblu. Nu mai departe de ieri, miercuri 26 aprilie, un tren al CFR Călători, format din două automotoare Desiro cuplate, a rămas defect în stația PO Parc Mogoșoaia. Incidentul, imputabil operatorului feroviar de stat, care nu este pentru prima oară când pune în circulație pe această rută (poartă de intrare/ieșire în/din România) automotoare cu deficiențe, ar fi putut rămâne unul izolat, care să nu afecteze și circulația celorlalte trenuri.

E bine, nu s-a întâmplat așa. Trenul Transferoviar Călători care venea din sens opus, de la aeroport către București, a avut și el 45 de minute întârziere, pentru că a trebuit să aștepte în stația Mogoșoaia trecerea garniturii CFR Călători rămasă ”în pană” la Parc Mogoșoaia.

Lina este dublă, dar de fapt simplă

calea ferată de aeroport
Firul din stânga nu este folosit decât de marfare

La Parc Mogoșoaia, la prima vedere este linie dublă, dar de fapt e simplă. De la Gara de Nord la stația CF Aeroport Henri Coandă sunt aproximativ 19 km. Linia este dublă doar de la Gara de Nord la halta de mișcare (Hm) Pajura, la kilometrul 5+398 și de la stația CF Mogoșoaia (km 13+071) la ramificația spre aeroport, la fosta haltă Odăile (km 17). În total, doar puțin peste 9 km din 19.

În paralel cu construcția căii ferate noi de la Odăile la Terminalul Sosiri al aerogării, și linia ferată Mogoșoaia-Balotești a fost dublată, așa că avem acei aproximativ 4 km de cale dublă până la ramificație. Între Mogoșoaia și PO Parc Mogoșoaia linia este dublă și continuă așa încă mai bine de 2 km, însă trenurile de aeroport nu pot folosi decât un singur fir. Explicația este simplă: pentru ca și cel de-al doilea fir (linia 301K, Mogoșoaia-Post Giulești) să poată fi utilizat ar trebui montată între ele o diagonală din două macazuri. Lucru care nu s-a luat în calcul atunci când s-a făcut proiectul trenului de aeroport și care a fost ”descoperit” ulterior, atunci când s-a constatat că secția de circulație a devenit suprasaturată, pentru că pe aici circulă și trenurile Regio pe relația București-Urziceni, dar și marfare.

Calea ferată de aeroport s-a împotmolit în două macazuri

calea ferată de aeroport
Cele două fire se despart în zona Șoselei de Centură

La finele anului 2021, Regionala București a CNCF CFR SA a lansat succesiv două licitații cu titlul ”Lucrări de dublare parțială a liniei 700 între HM Pajura – Mogoșoaia prin introducerea unei diagonale noi între km 8+800 – 8+900 (expertiză + DALI)”, care, tot succesiv, au fost anulate din lipsă de oferte.

Club Feroviar a întrebat compania de infrastructură feroviară ce se mai întâmplă cu acest proiect. Răspunsul primit a fost că s-a apelat la prevederile Legii nr. 99/2016, respectiv Paragraful 7 „Negocierea fără invitaţie prealabilă la o procedură concurenţială de ofertare”. ”În consecință, ca urmare a negocierii fără invitaţie prealabilă la o procedură concurenţială de ofertare, în data de 08.06.2022, SRCF București a încheiat contractul cu prestatorul SC Vio Top SRL pentru elaborarea expertizei și DALI aferente obiectivului <Lucrări de dublare parțială a liniei 700, între HM Pajura – Mogoșoaia, prin introducerea unei diagonale noi între km 8+800 și km 8+900>”. Anunțul de atribuire este disponibil AICI, iar el a fost încheiat pentru 74.600,22 lei, valoare aproape identică cu cea estimată la cele două licitații.

Cum documentația a fost predată SRCF București de către prestator, acum nu mai rămâne decât să fie lansată licitația pentru proiectare și execuție. ”Expertiza tehnică și DALI au fost deja aprobate de Consiliile Tehnico-Economice ale Sucursalei Regionale de CF București și ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, însă având în vedere faptul că valoarea investiției este de peste un milion de euro, în conformitate cu prevederile Hotărârii AGA nr. 47/23.08.2013, acestea trebuie aprobate și în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor poate fi lansată doar după ce documentația aferentă DALI este avizată în Consiliul Tehnico-Economic al MTI și aprobată de Consiliului de Administrație al CFR SA”, ne-a transmis CFR SA.

Primăria Mogoșoaia va trebui să construiască un nou peron

Odată finalizată lucrarea (la cum merg lucrurile în România, nu mai devreme de anul viitor), se va asigura circulația trenurilor pe linie dublă pe o distanță suplimentară de 4 km. Practic, trenurile din sensuri opuse nu vor mai fi nevoite să ”facă cruce” în stația CF Mogoșoaia, ci 4 km mai spre București, ceea ce va permite reducerea intervalului de succedare.

Dacă însă trenurile de la aeroport spre București vor circula pe celălalt fir, atunci Primăria Mogoșoaia va trebui să construiască un nou peron (în dreapta imaginii alăturate). Cel actual, construit în urmă cu doi ani, va putea fi utilizat doar pe sensul spre aeroport.

În paranteză fie spus, dacă lucrarea era deja realizată, defectarea trenului RM 7923 al CFR Călători la Parc Mogoșoaia, de miercuri, nu ar mai fi antrenat întârzierea trenului RM 10114 al TFC și nici anularea curselor RM 7925 și 7926 ale CFR Călători, căci ele ar fi fost direcționate pe celălalt fir de circulație.

O altă lucrare, blocată de exproprieri

Bun, pe hârtie am rezolvat încă 4 km de cale dublă. Ce facem însă cu restul? Între locul unde se va monta diagonala de macazuri (km 8+900) și halta Pajura (5+398) linia este simplă și pe o porțiune însemnată ea trece printr-un tunel, cunoscut și ca Tunelul Pajura. Ei bine, și pentru această parte din traseu soluția există, însă ea nu a fost aplicată atunci când trebuia. Ea constă în crearea unei conexiuni cu firul III Chitila – București în zona Depoului București Triaj. Practic, tunelul va rămâne cu sens unic, dispre București spre aeroport, iar pe celălalt sens trenurile vor circula pe linia 301K, de care am amintit anterior, care se va conecta în zona Pajura printr-o linie nou construită cu o lungime de 1,9 km.

În acest sens, în decembrie 2021 a fost lansată licitația cu titlul ”Lucrări de creștere a capacității de circulație pe distanța Bucuresti Nord-PM Pajura – Mogoșoaia (expertiză și DALI)”. Lucrarea a fost atribuită pe 24 martie 2022 pentru suma de 482.600 lei, tot către firma VioTop, care a realizat aproape total cele asumate, rămânând doar de rezolvat problema unei exproprieri (500 de metri din traseul liniei noi ce va trebui construită trec pe un teren proprietate privată). Așa că în acest caz mai avem ceva de așteptat.

Dacă aceste investiții ar fi fost derulate în paralel cu lucrările de construcție a racordului nou către aeroport și cu cele de dublare pe Mogoșoaia-Balotești, plus problema semnalizării (instalațiile sunt noi doar pe racordul nou), pe cale ferată de aeroport s-ar fi circulat ”nemțește”. Acum, CNCF CFR SA încearcă să recupereze din restanțe, însă deocamdată este repetentă.

Ultimele Articole