CFR Marfă promite profit în 2023. Compania și-a micșorat drastic pierderile în 2022.
CFR Marfă promite profit în 2023, în condițiile în care și-a micșorat drastic pierderile în 2022, potrivit unui comunicat de marți al companiei. „CFR Marfă a încheiat anul 2022 cu o creştere a cifrei de afaceri cu aproximativ 34 % faţă de anul 2021 şi o recuperare de 2,2% din cota de piaţă pierdută în anii anteriori în faţa competitorilor privaţi”, spun oficialii companiei.
Conform datelor preliminate, CFR Marfă a cunoscut în anul 2022 o redresare a activităţii după perioada dificilă pe care a reprezentat-o pentru întreaga economie pandemia de coronavirus, astfel încât pierderile prognozate la începutul anului au fost mai mici cu 62%, iar rezultatul operaţional la sfârşitul anului se anunţă a fi unul pozitiv. Rezultatul operațional este însă cel calculat pe baza activităților companiei, conforme cu obiectul de activitate, ceea ce înseamnă că rezultatul total poate fi unul negativ.
Citește și CFR Marfă vinde terenurile și clădirile inutile
„Rezultatele indicate de execuţia bugetară au fost obţinute într-un mediu economic complicat, marcat de o inflaţie puternică (estimată la aproximativ 16%), costuri semnificativ mai mari la combustibili şi energie electrică, respectiv de o piaţă a fortei de muncă foarte dinamică, pe care CFR Marfă a reusit să îşi menţină constant numărul de salariaţi”, explică oficialii CFR Marfă.
CFR Marfă promite profit
Proiectul BVC pe anul 2023 aflat pe circuitul de avizare este unul optimist, prognozând încheierea anului în curs pe profit, mai spun ei.
Toate aceste date însă, oricât de bune ar fi, nu pot salva compania. Aceasta are datorii de aproximativ două miliarde lei, incluzând obligațiile la bugetul de stat și asigurări sociale și, mai rău decât atât, se află sub tirul Comisiei Europene care cere recuperarea unui ajutor de stat ilegal de peste 500 de milioane de lei.
CFR Marfă se află pe primul loc în topul datornicilor la Fisc, cu datorii cifrate la 1,69 miliarde de lei la bugetul de stat, cărora li se adaugă alte 413 milioane de lei la bugetele sociale.
Potrivit documentelor contabile ale companiei, activele din terenuri și clădiri sunt în sumă de 720 de milioane de lei.