CFR Marfa obtine profit de peste 2,5 millioane euro din asocierea Rolling Stock Company

Rolling Stock Company-locomotiva_rolling_stock_76615000Rolling Stock Company, asocierea dintre CFR Marfă și Grup Feroviar Român, a realizat în 2015 un profit operațional în valoare de 52.819.545 lei, adică aproximativ 12 milioane de euro. Acționarii Rolling Stock Company au decis să repartizeze, sub formă de dividende, un profit în valoare de 23.081.462 lei.
În urma acestei decizii, CFR Marfă va primi suma 11.308.716 lei, adică peste 2.500.000 de euro.

Rolling Stock Company, înfiinţata in anul 2007, este o societate comercială privată cu capital integral românesc, având ca acționari doua dintre cele mai importante firme de pe piata operatorilor feroviari de marfă: Grup Feroviar Român, membra a grupului Grampet Group și CFR Marfă.

Capitalul social al Rolling Stock Company a fost format din contribuția Grup Feroviar Român de 60 de milioane de euro, la valoarea din anul 2007, în timp ce CFR Marfă a adus ca aport la capitalul social vagoane și locomotive din cele care urmau să fie casate.

Este important de precizat faptul că CFR Marfă a obținut acest profit, de peste 2,5 milioane de euro, cu minime eforturi în condițiile în care un număr important de vagoane a fost predat asocierii, de către CFR Marfă, doar pe hârtie.
Astfel, 1.025 vagoane nu au putut fi preluate niciodată de către Rolling Stock Company, întrucât s-au aflat pe linii dezafectate sau intercalate cu numeroase alte vagoane, ceea ce a făcut imposibilă transportarea lor. În ceea ce privește starea a alte 600 de vagoane, acestea au fost corodate dincolo de orice posibilitate de reparații și singura soluție a fost casarea lor. În plus, alte 550 de vagoane urmează sa fie casate pentru că nu pot fi preluate din cauza lipsei de acces – adică lipsa şinelor de cale ferată până la ele – a faptului că sunt intercalate cu alte vagoane şi datorită stării avansate de deteriorare.