Compania CFR Marfă a vândut ferry-boat-ul Mangalia în ședința desfășurată luna trecută, încasând însă banii abia zilele trecute. În altă ordine de idei, compania are la zece luni un profit operațional (fără a considera aici datoriile de plată) de 100 de milioane de lei.
UPDATE. După publicarea articolului de față, CFR Marfă a dat un comunicat oficial în care confirmă cele scrise de noi: ”CFR Marfă anunță vânzarea navei ferry-boat Mangalia în cadrul ședinței publice de licitație ce s-a desfășurat la sediul Bursei Române de Mărfuri în data de 26 octombrie 2023. Nava a fost achiziționată de către o societate olandeză, care are ca obiect de activitate operațiuni de shipping, la prețul de 13,2 milioane de lei. Suma vă fi direcționată către CNCF CFR SA în vederea stingerii ajutorului de stat, acesta fiind furnizor de ajutor de stat alături de Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF. Licitația pentru vânzarea celei de-a doua nave, ferry-boatul Eforie, va fi reluată în data de 23.11.2023. CFR Marfă înregistrează în continuare o creștere a activității sale de transport, raportând pe primele 10 luni ale anului curent un profit operațional de aproximativ 110 milioane de lei, respectiv venituri totale de 787 de milioane de lei, în creștere cu 33%, și o cifră de afaceri de 641 de milioane de lei, în creștere cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut”.
Surse din cadrul Ministerului Transporturilor afirmă că nava a fost cumpărată de o firmă de shipping din Olanda la un preț de 13,2 milioane de lei, mai mult decât dublul sumei evaluate de către auditorul KPMG. Banii pe tranzacție au fost însă plătiți abia zilele trecute.
CFR Marfă a vândut ferry-boat-ul Mangalia
Cealaltă navă, Eforie, deși a fost scoasă prima la licitație nu a fost încă vândută, urmând a fi licitată din nou săptămâna viitoare tot la BRM.
Firma care a cumpărat Mangalia a cumpărat și documentația de licitație pentru ferry-boat-ul Eforie.
Una dintre ultimele nave construite sub Ceaușescu
Potrivit site-ului marinarii.ro, construcţia navei Mangalia a început la Şantierul Naval Constanța în 1986. Nava a fost lansată la apă în 1987. Construcţia sa a fost finalizată în martie 1988, când a fost livrată la Navrom Constanţa.
În 1990 a fost transferat în patrimoniul Romline Constanța, în urma procesului de reorganizare a Navrom.
A fost folosită, alături de nava soră – EFORIE – pentru transportul vagoanelor, containerelor şi camioanelor TIR pe relaţia Constanța-Samsun/Turcia.
Începând cu anul 2007, cele două feriboturi – EFORIE şi MANGALIA – au fost transferate în patrimoniul nou înfiinţatei companii – SC TMC CFR Ferry-Boat SA.
Din păcate, după preluarea lor în noua companie, cele două feriboturi au mai navigat foarte puţin: EFORIE până în august 2008, iar MANGALIA până în mai 2009, fiind apoi retrase în dana PL6 din Agigea.
Noua companie a mers în pierdere, acumulând doar datorii. În 2010, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constantă, în încercarea de a recupera datoriile SC TMC CFR Ferry-Boat SA, a pus sechestru pe cele două feriboturi.
Tot la finalul anului 2010, printr-o decizie a Ministerului Transporturilor, linia de cale ferată din cadrul terminalului ferry de la Agigea a fost închisă şi dezafectată.