joi, mai 16, 2024
spot_img

CFR Călători și sistemul Returo: ceferiștii, chemați la casierie ca la cutia milei

O adresă trimisă de directorul SRTFC Brașov către subunitățile din subordine scoate la iveală relația dintre CFR Călători și sistemul Returo, de garanție-returnare a recipientelor de apă minerală: una de noaptea minții. Concret, ceferiștii sunt chemați la casierie ca la cutia milei

CFR Călători și sistemul ReturoDocumentul intrat în posesia Club Feroviar și pe care vi-l prezentăm în facsimulul alăturat cuprinde reglementări privind aplicarea art.73, din Contractul Colectiv de Muncă de la operatorul feroviar de stat (acordarea de apă minerală către angajați).

”Având în vedere prevederile Hotărârii nr.1074/2021, prin care s-a implementat pe întreg teritoriul României sistemui de garanţie returnare (SGR), prin care s-a reglementat faptul că producătorii sunt obligaţi să factureze cumpărătorului valoarea garanţiei (0,50 lei/recipient) aferente produselor în ambalajele SGR introduse pe piaţa naţională, aplicabilă pentru toate ambalajele primare nereutilizabile, prevăzule la art. 10 alin. (5), din Legea nr. 249/2015, vă aducem la cunoștinţă faptul că și SRTFC Braşov (în calitate de cumpărător), achită această garanție la achiziția apei minerale, acordată salariaţilor proprii, conform CCM”, se arată în preambulul documentului.

În continuare se invocă cerințele europene pentru a avea un mediu ”mai curat și mai verde”, pentru a se face trecerea la fondul problemei. Mai exact, conducerea SRTFC Brașov nu vrea să-i lase pe ceferiști să se ”îmbogățească” ducând PET-urile la automatele de reciclare și vrea să recupereze de la ei garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Este vizat personalul de tren, personalul de locomotivă și de automotor.

”Aşadar, prin prezenta adresă se dispune ca la distribuirea apei minerale, către personalul beneficiar să se încaseze de la aceștia garanţia de 0,50 lei/recipient acordat. Pentru a nu se crea situaţii neplăcute, conducătorii de subunități se vor organiza astfel încât această garanţie să fie colectată de la beneficiari la finalizarea perioadei de acordare a apei minerale, începând cu 15 septembrie 2024, pănă cel târziu 30 septembrie 2024 şi se va depune de către aceștia la casieriile de care aparţin subunităţile pe care le conduc”, se stipulează în documentul citat.

În ceea ce-i privește pe cei care în perioada 15 iunie-14 septembrie se pensionează de la CFR Călători, sunt dați afară sau își găsesc alt loc de muncă, aceștia sunt obligați să depună banii la semnarea fișei de lichidare.Rodrigo Maxim: Ceferiștii trebuie să refuze! Este o aberație!

mesajul lui Rodrigo Maxim autorizațiile ceferiștilor Noua lege a pensiilor se suspendă protestul mecanicilor de locomotivă incidentul feroviar de la Pitești angajările de mecanici la CFR Călători aplicarea Statutului personalului feroviar majorări de salarii la CFR Călători Negocierea CCM la CFR Călători întâlnire cu Sorin Grindeanu miting la Guvern greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFRPreședintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, spune că această dispoziție a SRTFC Brașov este ”o aberație”.

”Le-am transmis membrilor de sindicat să refuze, dacă nu se va convoca o comisie administrație-sindicate pentru a face un act adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Dacă conducerea SRTFC Brașov va fi nemulțumită de acest refuz, să inițieze acțiuni în instanță împotriva fiecărui salariat și le garantez eu că vor pierde. Și să nu le treacă prin cap să le rețină oamenilor banii pe statul de plată, că le fac plângere penală”, ne-a declarat liderul sindical.

IN THE SPOTLIGHT

Descoperă viitorul tău în domeniul feroviar la Târgul de Carieră Feroviară în România – 12-14 iunie 2024

Carieră Feroviară în România (CFiR), sub egida CNCF CFR SA, cu sprijinul Asociației Industriei Feroviare (AIF) și al Asociației Inginerilor Feroviari din România (AIFR), în parteneriat media cu AGERPRES și Club...

Ultimele Articole