sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

CFR Călători renunță la spații bune din stația Cluj-Napoca

CFR Călători a pierdut contractele de închiriere pentru spații de vânzare a biletelor în stațiile Cluj-Napoca și Oradea, mișcare caracterizată de sindicate drept un armistițiu în fața unor operatori feroviari privați din ce în ce mai agresivi, care încasează compensații de la stat, dar nu oferă nimic în plus. CFR Călători renunță la spații bune, fapt criticat de sindicate.

Tirul sindicatelor este îndreptat spre cedarea unor spații de vânzare a biletelor în suprafață de aproximativ 52 de metri pătrați în stațiile Cluj-Napoca și Oradea. Evacuarea spațiilor va fi făcută de CFR Călători cu începere din 1 august 2023.

Conducerea CFR Cluj a decis în luna iulie să scoată din nou la licitație închirierea a 941 metri pătrați în stațiile Cluj-Napoca, Oradea și Satu Mare, după expirarea fostelor contracte de închiriere. Invitațiile de participare la licitație au fost trimise către CFR Călători, Regio Călători Brașov, Interregional și Transferoviar Cluj.

Ofertele de închiriere au fost primite însă doar din partea CFR Călători pentru întreaga suprafață și a Interregional Călători Cluj pentru 51,9 metri pătrați.

Este inexplicabil cum CFR Călători a pierdut dreptul de închiriere a întregii suprafețe, mai ales că avusese contract de închiriere pe aceasta. Tarifele au fost de 23,69 lei pe mp pentru servicii informare și emitere bilete și de 135,38 lei pe mp pentru automate de emitere a biletelor.

 O negociere din care CFR Călători a pierdut. Mutată în gara mică

Un document emis de CFR Călători Cluj precizează că repartizarea locațiilor s-a făcut „prin negociere”. Interregional a primit 35 mp în stația Cluj-Napoca și 16,9 mp în stația Oradea.

CFR Călători va trebui să elibereze 59 metri pătrați la Cluj (bilete și informații), 26,9 metri pătrați la Oradea (bilete și informații) și 9,87 metri pătrați (birou informații) la Satu Mare.

 

grevă la CFR greva generală la CFR majorări de salarii la CFR Călători grevă la CFR un nou miting al ceferiștilor acțiuni de protest la CFR CCM la CFR Călători revizori CFR care furau motorină

Nemulțumirea Sindicatului pentru Unitatatea Salariaților CFR Călători vine din faptul că CFR Călători a renunțat la spații din gara centrală din Cluj, acestea fiind mutate într-o aripă secundară, fără trafic. „Era normal să reînnoiască contractele de închiriere, dar pe motive aberante, care pot fi corelate cu alte lucruri, s-a renunțat la unele case din gara centrală, acestea fiind mutate în gara mică”, spune Maxim Rodrigo, lider al sindicatului menționat.

Mișcarea va afecta imaginea de piață a CFR Călători, spune el. „Când tu, operator de stat cu cea mai mare cotație de piață, pleci din ele și în locul lor vine alt operator, ca imagine sugerezi că ești în pierdere masivă față de operatorii feroviari privați, oricare ar fi ei. Pe parcurs vor veni și alții”, afirmă sindicalistul.

CFR Călători renunță la spații bune

Rațiunea economiilor făcute la capitolele cheltuieli nu stă în picioare, ce câștigi pe o parte pierzi pe alte părți înzecit. „Chiar dacă se duc în altă locație, lumea va percepe ca pe o înfrângere. Chiar dacă se duc în altă locație, din schimbul ăsta vor avea de suferit inclusiv încasările. Lumea va înțelege că din acel moment operatorul privat a preluat puterea, căci acela își permite spații în gara centrală, iar CFR Călători nu”, afirmă el.

„E o mică reducere a costurilor, dar nu e o reducere esențială, căci va apărea o reducere a încasărilor la CFR Călători”, spune Rodrigo Maxim.

Tirul lui este mai larg. În mare, sindicalistul spune că deseori trenurile operatorilor privați pleacă cu puține minute înaintea celor ale CFR Călători, luând grosul traficului. Apoi, aceleași servicii sunt prestate de operatorii privați cu trenuri categorie Regio Expres la care subvenția încasată e mai mare, în timp ce la trenurile InterRegio ale CFR Călători subvenția e mai mică.

Rodrigo Maxim spune că nu e împotriva inițiativei în domeniu, dar reamintește că atunci când au intrat pe piață operatorii privați au promis (și acesta a fost și argumentul oficialilor ce au susținut privatizarea) o rentabilitate mare care acum se vede că nu există. Operatorii privați stau agățați de bugetul statului identic cu CFR Călători, cu servicii de proastă calitate și material rulant vechi.

Rodrigo Maxim menționează declarațiile directorului general al CFR Călători, Traian Preoteasa, conform cărora CFR Călători se va retrage de pe rutele nerentabile, asemenea operatorilor privați, când, tocmai, ar trebui să rămână pe acestea, căci aici încasează compensația și își arată menirea de operator al serviciului public.

Ultimele Articole