joi, ianuarie 16, 2025
spot_img

CFR Călători, Metrorex și FC Rapid, chemate la tribunal de Andrei Păunescu

CFR Călători, Fotbal Club Rapid și Metrorex sunt chemate în instanță de către Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, cel care a compus Imnul Rapidului. Procesul se află pe rolul Tribunalului București, secția a IV-a Civilă, iar primul termen de judecată va fi marți, 10 decembrie.

În total, sunt chemate ca părâte în proces nu mai puțin de zece entități, de la care Andrei Păunescu cere despăgubiri totale în valoare de 4,15 milioane de euro.

Fiul poetului este supărat că aceste entități au folosit sau folosesc în continuare versurile tatălui său în scopuri comerciale. De la FC Rapid și Vinicola Averești 2000 SA se cer cele mai mari sume – un milion de euro de euro fiecare.

Dar iată pârâtele, așa cum apar ele pe portalul instanțelor de judecată din România, și sumele pe care Andrei Păunescu le solicită de la ele:

Fotbal Club Rapid 1923 SA – 1.000.000 de euro

Vinicola Averești 2000 SA – 1.000.000 de euro

Romfilatelia SA – 200.000 de euro

CS Rapid – 500.000 de euro

Superbet – 500.000 de euro

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători – 500.000 de euro

Metrorex – 200.000 de euro

Dante International SA – 100.000 de euro

Stargift SRL – 50.000 de euro

Retail Concept Design SRL – 100.000 de euro.



Imnul Rapidului, vector comercial pentru vânzările Clubului Rapid

Imnul RapiduluiFC Rapid este principalul pârât, pentru că utilizează versuri din Imnul Rapidului pentru a promova unele obiecte pe care clubul patronat de Dan Șucu le scoate la vânzare, cum ar fi tricouri, eșarfe sau chiar sticle de vin produse de Vinicola Averești și branduite cu însemnele clubului giuleștean.

”E normal să se cânte imnul pe stadion, pentru o echipă, pentru istorie, dar nu poți să-l transformi în obiect comercial. Una este cântecul, în sensul că nu este o problemă și se poate cânta la liber. Dar când versurile apar în scopuri comerciale, pe sticle cu vin, pe eșarfe, pe trenuri, fără ca nimeni să te întrebe, nu consider că este normal. Se vând bilete de tren și de metrou cu versurile tatălui meu. Pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic, dacă pot să folosească acele versuri”, a declarat Andrei Păunescu pentru Club Feroviar.

Cum a fost compus Imnul Rapidului

”Acest imn s-a născut foarte simplu. Era iunie 1980, eram la redacția Flacăra, tata ne-a luat în mașină pe mine, aveam 11 ani, pe Victor Socaciu, care era tânărul folkist de atunci și pe care-l lua peste tot, scriau și făceau împreună lucruri frumoase pentru Cenaclul Flacăra, pe Ovidiu Ioanițoaia, gazetar sportiv la revista Flacăra, și pe Victor Niță, tot de la revista Flacăra. Se îndreptau spre stadionul Giulești, unde aveau de gând să facă o miuță. Până să se strângă toți pe teren, lui Păunescu îi vine o idee: Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec. Și în vreme ce poetul a compus celebrele versuri: Suntem peste tot acasă/ Porțile ni se deschid/ Nu-i echipă mai frumoasă și iubită ca Rapid, Victor Socaciu le-a pus pe muzică”, a povestit în urmă cu patru ani Andrei Păunescu pentru gsp.ro.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Versurile lui Adrian Păunescu, pe locomotiva EA 763

hoții de locomotive Locomotiva Rapid 100Dar ce caută CFR Călători, Metrorex și CS Rapid, clubul sportiv din subordinea Ministerului Transporturilor, pe lista pârâților ? Aceste entități au fost date în judecată de Andrei Păunescu pentru că au folosit versurile lui Adrian Păunescu în acțiuni care au marcat Anul Centenarului Clubului Rapid, 2023.

Pe 31 ianuarie 2023, locomotiva Rapid 100, EA 763 a CFR Călători, a plecat din Gara de Nord din București, spre Constanța, în primul său drum din anul centenar al clubului de suflet al ceferiștilor, așa cum am scris la vremea respectivă.

Pe locomotiva condusă de mecanicul Ștefan Ionescu erau logo-ul Clubului Rapid și versul ”Suntem peste tot acasă” din Imnul Rapidului, compus de Adrian Păunescu. Locomotiva EA 763 se află și acum la tracțiunea a diferite trenuri ale CFR Călători care circullă prin țară. Anul trecut, operatorul feroviar de stat a inscripționat și unele bilete de tren vândute cu versurile compuse de Adrian Păunescu.

Trenul de metrou Rapid, pus în circulație în Anul Centenarului

mecanici Metrorex cercetați

Apoi, pe 23 iunie 2023, a fost pus pe șine și trenul de metrou Rapid 100, marcând astfel și în subteranele Capitalei Centenarul clubului de suflet al ceferiștilor, așa cum am scris atunci.

De asemenea, Metrorex a tipărit cartele de metrou prin care marca anul Centenarului, pe care se afla versul ”Suntem peste tot acasă”. În aceeași zi, compania de stat Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică dedicată celor 100 de ani alb-vișinii. De aceea, și Romfilatelia se află pe ”lista neagră” a lui Andrei Păunescu.

Reacția FC Rapid

Marian Mihail, directorul executiv al FC Rapid, a reacționat oficial în legătură cu procesul deschis de Andrei Păunescu.

“Suntem dezamăgiți de această situație, mai ales că Andrei Păunescu este un om care a fost mereu luat în considerare la evenimentele clubului, la Centenar, la inaugurarea stadionului. A fost întotdeauna remunerat la valoarea cerută, iar acum ne dă în judecată și ne cere o sumă exorbitantă, un milion de euro, pentru câteva căni, eșarfe și perne. Să ceri atâția bani Rapidului pentru folosirea unor pasaje din imnul Rapidului, din propriul imn, este aberant, este ceva ce ar face doar o persoană total deconectată de realitate. Dacă ne uităm și la faptul că nu ne-a contactat niciodată să lămurim aceste lucruri, ordinea fiind întâi instanță, apoi presă, ne dăm seama că motivația din spatele demersului este departe de a fi una onestă. Noi am pus numele Adrian Păunescu la intrarea în sala de conferințe a stadionului, el l-a dus la intrarea în sala de judecată… Este păcat că s-a ajuns aici, dar investițiile făcute în Rapid sunt făcute cu bani cinstiți, impozitați, și trebuie protejate. Nu putem permite ca ele să fie asociate cu astfel de acuzații, ne vom apăra folosind toate resursele disponibile”.

Reacția CFR Călători

Oficialii CFR Călători spun că nu au nimic să-și reproșeze și că această chestiune se va lămuri în instanță.

”Este dreptul reclamantului să ne dea în judecată, se respectă libertatea justiției, care este precizată în Constituție. Oricine este nemulțumit poate să dea în judecată. Vom merge în instanță și vom demonstra că CFR Călători nu a încălcat nimic din ceea ce reclamă Andrei Păunescu, nu a încălcat drepturile de autor”, a declarat pentru Club Feroviar purtătorul de cuvânt al operatorului feroviar de stat, Ada Meseșan.

Reacția Metrorex

Societatea de transport subteran din Capitală a răspuns și ea la solicitarea Club Feroviar. Redăm în continuare răspunsul:

”Metrorex SA, în raport cu litigiul inițiat de domnul Andrei Păunescu, apreciază și susține că nu are niciun fel de culpă. Prin activitățile desfășurate a acționat cu bună-credință, fără niciun scop comercial sau de beneficiu. Omagierea unei mărci cu tradiție îndelungată în sistemul feroviar, din care și Metrorex face parte, reprezintă un prilej față de care, așa cum menționăm, Metrorex a acționat în mod transparent și cu bună credință. Demersul litigios inițiat de domnul Andrei Păunescu se află în prezent pe rolul Tribunalului București, în curs de judecată, nefiind pronunțată o hotărâre care să confirme pretențiile formulate față de subscrisa și alte persoane juridice”.

IN THE SPOTLIGHT

Rușine! Numărul de km de cale ferată modernizată în 35 de ani, la jumătate față de cel al autostrăzilor

Anul 2025 a început cu un record negativ pentru transportul feroviar în comparație cu cel rutier: numărul de km de cale ferată modernizată este...

Ultimele Articole